Volledig scherm
Cultuur en 200 jaar best © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

18 winnaars gedichtenwedstrijd Best krijgen een eigen poster

BEST - Waar je gedicht over ging deed er niet toe, maar het mocht niet langer zijn dan 75 woorden. En je moest in Best wonen. Als het ook nog mooie woorden waren maakte je kans om, samen met een kunstwerk, op een poster terecht te komen die ergens in Best zal worden opgehangen.

Mabel Mulder, bestuurslid van Kunstroute Best, wilde eigenlijk lege muren in Best beschilderen en daar een gedicht bij plaatsen, maar dat ging nèt iets te ver. Nu zijn er 18 posters gemaakt van één vierkante meter met daarop een winnend gedicht plus een bijpassend kunstwerk. Binnenkort zijn ze door het hele dorp heen te bewonderen.

De gedichtenwedstrijd, in het kader van 200 jaar Best, is een initiatief van Kunstroute Best die nauw heeft samengewerkt met Cultuurspoor er Erfgoedvereniging Dye van Best. Ze schreven de wedstrijd uit en waren zeer benieuwd naar wat er binnen zou komen. De opbrengst was verrassend en zeer divers.

Passend kunstwerk

Dialect, rijm, lang, kort, over Best zelf of juist helemaal niet: er kwam van alles binnen. De jury heeft er 18 uitgekozen en daar werd een passend kunstwerk bij gezocht. Van die combinatie zijn posters gemaakt. Bij voldoende belangstelling zal er ook een boekje gemaakt worden.

Willie Pluijm uit Best is één van de 18 “winnaars”. “Het viel nog niet mee, 75 woorden is best wel weinig” vertelt hij. Zijn gedicht gaat over de verhuizing van zijn gezin destijds van de stad naar het dorp. “Ik werkte ‘s nachts voor de krant. Wij waren de eerste bewoners van de Leemkuilenflat. ‘s Nachts was mijn vrouw moederziel alleen in dat hele grote gebouw met onze twee kleine kinderen.” Willie deed mee omdat hij echt iets met taal heeft: “Ja, ik ben tòch een krantenman!”