Volledig scherm
Afvalinzameling in Son en Breugel. © Ton van de Meulenhof

2700 mensen in Son en Breugel krijgen oproep voor grote afvalenquête

SON EN BREUGEL - In navolging van Best laat ook Son en Breugel een uitgebreid onderzoek doen naar de wensen van inwoners rondom het scheiden en inzamelen van afval. Later deze maand krijgen in totaal 2.700 mensen een vragenlijst in de bus.

De uitkomsten van de enquête gebruikt de gemeente onder meer om te bepalen of ze definitief overschakelt op de methode ‘omgekeerd inzamelen’, die in de wijk 't Zand al wordt gebruikt. Daarbij worden gescheiden afvalstromen als plastic en gft-afval huis aan huis opgehaald. Het restafval brengen bewoners juist zelf naar een container in de wijk. Aanvankelijk zou deze werkwijze overal in Son en Breugel worden ingevoerd. Maar na de verkiezingen van vorig jaar besloot de nieuwe coalitie de invoering van het omgekeerd inzamelen alsnog stop te zetten. Een van de speerpunten van Dorpsvisie, CDA en PvdA/GroenLinks was immers om belangrijke besluiten veel meer in samenspraak met inwoners te nemen. Daarom komt er nu eerst een enquête. De resultaten daarvan krijgen een belangrijke rol bij de keuze om wel of niet voor omgekeerd inzamelen te kiezen.

Het is overigens zeker niet zo dat inwoners rechtstreeks de keuze tussen de twee inzamelsystemen voorgelegd krijgen. Onderzoeksbureau De Afvalspiegel gaat vooral meten hoe tevreden inwoners zijn over de methode die bij hen in de wijk wordt gebruikt. ,,Uiteindelijk zijn we op zoek naar de perfecte mix", licht kersvers wethouder Paul van Liempd (PvdA/GroenLinks) toe. ,,Wat vinden mensen prettig? En hoe geven wij vorm aan onze ambitie om afval te scheiden? Dat kan ook heel leuk zijn: ik maak er zelf een beetje een sport van om zo weinig  mogelijk bij het restafval te stoppen.”

De resultaten van het onderzoeken spelen een belangrijke rol bij de evaluatie van het afvalbeleid, die daarna volgt. Mensen kunnen de vragen zowel schriftelijk als digitaal invullen; deelname is anoniem.