‘Alles wordt duurder, maar de bijstand gaat niet omhoog’
SON EN BREUGEL - Na haar scheiding kwam Marijke Leijtens in de bijstand terecht. Haar kinderen waren toen 2 en 4 jaar oud. De kinderen zijn inmiddels het huis uit, maar Marijke is nog steeds afhankelijk van de bijstand.
Delen per e-mail
Het armoedebeleid in Son en Breugel lag deze maand onder vuur. Mensen weten onvoldoende de regelingen voor financiële steun te vinden. Leijtens ervaring is niet anders.
Zonder schaamte vertelt Leijtens dat een alleenstaande vrouw in de bijstand van 1006 euro moet rondkomen. Daar moet de ziektekostenpremie, boodschappen, huur, verzekeringen, kleren, energierekening en noem maar op van betaald worden. ,,Aan het einde van de maand blijft er niets over om in een reservepotje te doen voor het geval er iets kapot gaat.”
Je hoort steeds dat de gemeente je helpt. Maar dat is lariekoek
Dat laatste gebeurde een poosje geleden. De wasmachine begaf het. ..Mensen denken vaak dat de gemeente dan de bijstandgerechtigden helpen. Maar niet met een nieuwe wasmachine. Het aanbod is dat je een lening via de gemeente af kunt sluiten. Je hebt geen keuze. Zonder wasmachine kun je niet. Spaargeld heb je niet.”
Het lukt Leijtens om iedere maand rond te komen. Maar dan moeten er geen gekke dingen gebeuren. Leijtens dacht een goede ziektekostenverzekering afgesloten te hebben, maar toen ze een paar spuiten in haar rug moest hebben, werd dat niet vergoed. Ze belde de gemeente: ,,Iedere dag kun je tussen 9 en 10 uur de gemeente bellen. Je moet niet 10 minuten te laat bellen, dan helpen ze je niet meer.” Op haar vraag of de gemeente bij kon dragen aan deze noodzakelijke spuiten was het antwoord ‘nee’. ,,Je hoort steeds dat de gemeente je helpt. Maar dat is lariekoek.”
Laat de gemeente de uitkeringsgerechtigden persoonlijk uitleggen waar ze recht op hebben en geef dan ook direct de juiste papieren mee
Leijtens zit zelf al jaren in de bijstand en is voorzitter van CLiP: Cliëntenparticipatie voor de minima en uitkeringsgerechtigden. Sommige dingen zijn goed geregeld. Voor sporten of internet kun je een vergoeding krijgen via de gemeente. De ervaring van Leijtens zelf en van wat ze hoort via CLiP is dat alle regelingen veel te ingewikkeld zijn: ,,Laat de gemeente de uitkeringsgerechtigden persoonlijk uitleggen waar ze recht op hebben en geef dan ook direct de juiste papieren mee. Nu moet je alles zelf uitzoeken. Ze verwachten dat je computerhandig bent en de papieren zelf weet te vinden. Dat werkt niet.”
Als mensen niet digitaal vaardig zijn of formulieren niet weten te vinden, mogen ze altijd om hulp vragen
Wethouder Paul van Liempd geeft aan dat ook uit onderzoek naar voren komt hoe moeilijk het is om de regelingen die er zijn goed onder de aandacht te krijgen van de mensen die er gebruik van kunnen maken: ,,Het vreemde is, we zien de mensen bij de intake en bespreken daar de persoonlijke situatie en leggen de mogelijkheden uit. Als mensen niet digitaal vaardig zijn of formulieren niet weten te vinden, mogen ze altijd om hulp vragen. Blijkbaar is het moment dat we deze informatie verstrekken, dus niet het juiste moment. We moeten dit effectiever gaan organiseren.”
Dat kan ik niet betalen
Leijtens heeft sinds corona geen contacten meer met de gemeente. De vergaderingen van CLiP gaan via de computer. Te ingewikkeld voor haar. ,,Ik weet niet hoe het werkt en ik zou dan ook een koptelefoon en een webcam moeten kopen. Dat kan ik niet betalen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gezonde bomen Oirschot wijken niet voor ontsluitingsweg nieuwe woonwijk: ‘Die komt aan de andere kant’
Gezonde bomen die moeten wijken vanwege ‘worteldruk’? Daar geloven de omwonenden van vijf populieren aan de Leeuwerikstraat in Oirschot niets van. ‘De straat moet op termijn dat nieuwe woonwijkje gaan ontsluiten’, stellen ze. ,,Nee, dat klopt niet”, zegt de gemeente Oirschot. -
PREMIUM
Renout uit Best coacht de coaches voor sporters en ondernemers uit de crisis: ‘Kom uit je slachtofferrol’
EINDHOVEN - Slachtoffer van de coronacrisis? Stop met de omstandigheden de schuld te geven, zegt Renout Polder uit Best tegen personal trainers en business coaches. Meer dan 200 deelnemers volgen zijn online coachingprogramma Performance Project. -
‘Advocaat onderzoek dorpshuis Son niet objectief’
SON EN BREUGEL - Een slager die zijn eigen vlees keurt. Dat vindt de oppositie van het advocatenkantoor dat van het Sonse college de opdracht heeft gekregen de aanbesteding van het dorpshuis te onderzoeken. -
Grote jongens onder de huiswerkbegeleiders worden voorgetrokken, zegt een kleinere
EINDHOVEN/HELMOND - Menige middelbare school in de regio heeft een huiswerkinstituut binnen de muren gehaald om leerlingen te begeleiden. Joost Mueters zag intussen zijn eigen bedrijf slinken en spreekt van een ongelijk speelveld. -
Overleden Pool in hotel Best niet door misdrijf om het leven gekomen
BEST - In het migrantenhotel GoodStay in Best is woensdagochtend een 40-jarige Poolse man dood gevonden in zijn kamer. Het bleek hierbij niet om een misdrijf te gaan, maakt de politie vrijdag bekend.
-
PREMIUM
Ray Aeckerlin heeft heel veel pijn. Maar kan zijn operatie wel doorgaan?
-
‘Geef onzinvertellers over vaccin geen podium, dat is gevaarlijk’, zegt huisarts De Groot uit Son en Breugel
EINDHOVEN - Media moeten onzinvertellende non-deskundigen, zoals de huisarts uit Meijel, niet zoveel ruimte geven, dat is gevaarlijk. Want vooral angstige mensen laten zich daardoor minder vaccineren en dat betekent meer zieken, meer doden. ,,En bovendien blijft ons land dan onnodig lang in een crisis hangen”, zegt huisarts Christian de Groot uit Son en Breugel. Hij schreef een ingezonden brief aan het Eindhovens Dagblad. -
PREMIUMVIDEO
Sportscholen in actie tegen coronasluiting; in Eindhoven is buitengroep een blijvertje
EINDHOVEN - Niet alleen de horeca en de winkels, ook de sportscholen staan te popelen om weer open te gaan. Zaterdag voeren ze actie door, netjes volgens de regels, groepen van tien sporters te ontvangen. Buiten, op individuele basis, dus zonder ‘les’. ,,Wij roepen niet dat we open móeten, maar we willen wel van ons laten horen", zegt sportschoolhouder Tom Essink in Eindhoven.