Het NH Hotel in Best.
Volledig scherm
Het NH Hotel in Best. © René Manders/DCI Media

Arbeidsmigrant in NH-hotel 'geen gelopen race'

BEST - Dat er straks arbeidsmigranten wonen in het huidige NH-hotel aan de rand van wijk Batadorp in Best 'is nog geen gelopen race'. Dat zegt burgemeester Hans Ubachs van Best.

De Spaanse hotelketen NH maakte eind vorig jaar bekend dat de hotels in Best met 68 kamers en Geldrop met 131 kamers worden verkocht aan een investeerder die daar arbeidsmigranten wil laten wonen. Het college van Geldrop heeft zich al uitgesproken tegen dat plan en omwonenden hebben protestacties gevoerd. Het college van Best houdt het kruit nog droog en dat geldt ook voor de omwonenden.

,,Wij onderschrijven dat er fatsoenlijke huisvesting moet zijn voor arbeidsmigranten", zegt wethouder Marc van Schuppen. Samen met de Kempengemeenten controleert Best locaties waar deze mensen worden ondergebracht. Daar zijn schrijnende woonsituaties bij aan het licht gekomen. Dus op voorhand is Best niet tegen de ombouw van het driesterrenhotel.

Bestemmingsplan 

Maar er is ook het belang van de omwonenden: de bewoners van Batadorp en ondernemers van industrieterrein Heide. Ubachs en Van Schuppen hebben dat benadrukt in een gesprek met de investeerder die de hotels wil kopen. ,,Ik heb hem gezegd: ga met de omgeving praten", zegt Ubachs.

Het bestemmingsplan voor het NH hotel in Best staat niet zonder meer toe dat er in dat pand arbeidsmigranten gaan wonen. ,,Logies van hotelgasten is iets anders dan mensen langdurig onderbrengen, daar heeft de rechter een uitspraak over gedaan", zegt Ubachs. ,,We gaan nu niet van het beleid afwijken. Dat heb ik de ondernemer meegegeven."

De colleges van Best en Geldrop hebben afgesproken dat ze samen optrekken bij de behandeling van de plannen van de ondernemer, die zich nog niet bekend heeft gemaakt.