Volledig scherm
Met het driedaagse festival Alaparada vierde Best in augustus het 200-jarig bestaan. © Jean Pierre Reijnen/Foto Meulenhof

Bankroet dreigt voor Stichting Festival Best

BEST - Alaparada, het driedaagse feest rond 200 jaar Best, krijgt een naar staartje. De organiserende Stichting Festival Best zit met een groot tekort voor het festival. Rekeningen van leveranciers, vaak lokale ondernemers, kunnen niet worden betaald en een faillissement dreigt.

In een ingelaste vergadering moet de gemeenteraad van Best dinsdagavond knopen doorhakken. Er zijn volgens wethouder Rik Dijkhoff (VVD, Financiën) twee scenario's. De eerste: de raad geeft geen geld. Daarmee is het onvermijdelijk dat Festival Best failliet gaat. De tweede: de raad komt wel met extra geld over de brug.

Vertrouwelijk

Hoe groot het tekort precies is maakt Dijkhoff niet openbaar. Dat staat in de boekhouding van de stichting en die gegevens zijn privacygevoelig. Raadsleden mogen de papieren wel vertrouwelijk inzien. Maar het gaat om een ‘substantieel bedrag’, meldt de wethouder. Hij stelt dat de gemeente 'minimaal’ 137.600 euro zou moeten bijleggen voor kosten die niet direct zijn besteed aan het feest zelf, zoals de rekeningen van leveranciers en beveiliging.

Het bestuur van de stichting is aanwezig tijdens de raadsvergadering om toelichting te geven. Dijkhoff meldt dat het college ‘onaangenaam verrast’ is over het tekort.

De openbare ingelaste raadsvergadering begint dinsdagavond om 19.30 uur in het gemeentehuis.