Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

'Beschut Werk' in Meierijstad

MEIERIJSTAD - Leerlingen uit het speciaal onderwijs die op 16-jarige leeftijd hun diploma halen, staan vaak voor een dilemma. Niet iedereen kan verder leren en zelfstandig werk vinden is best moeilijk. Bovendien hebben deze leerlingen vaak extra begeleiding nodig van werkgevers, niet alleen in de inwerkperiode maar ook daarna.

Om deze leerlingen te helpen is het project 'Van VSO naar Beschut Werk' gestart. Hieraan werken onder meer de HUB-scholen, sociale werkgever IBN en de gemeente Oss samen. Sinds afgelopen donderdag doet ook de gemeente Meierijstad mee.

,,Het bijzondere in dit project is dat de leerlingen de juiste begeleiding krijgen. Door de veranderende wetgeving krijgen deze jongeren moeilijker toegang tot de Wajong en is een participatiebaan niet altijd haalbaar", legt een woordvoerder van het IBN uit.

Het traject duurt drie jaar. Leerlingen maken kennis met IBN. Daar doen zij praktijkervaring op, waarbij specifieke werkbegeleiding en een coach van het VSO aanwezig is. De leerling en de begeleiders krijgen inzicht in wat nodig is om de leerling op een geschikte werkplek te kunnen plaatsen én behouden. Er wordt goed gekeken naar de talenten van mensen. Daarna gaan ze proefdraaien op werklocaties en volgt een bemiddeling naar werk.

In Meierijstad en Oss namen twaalf leerlingen deel aan de eerste fase. Hierbij kwamen de leerlingen onder begeleiding van de schoolmentor vier maanden lang een dagdeel werken bij IBN. Donderdag zette wethouder Menno Roozendaal zijn handtekening onder het convenant, waardoor Meierijstad formeel instapt als partner. Komend schooljaar gaan 24 leerlingen in Oss en Meierijstad beginnen. Zes leerlingen stromen door naar de volgende fase met een lange stage binnen IBN.