Best heeft zijn eigen Anjertuin om haar veteranen te herdenken en te eren
BEST - Best heeft sinds kort een Anjertuin. De tuin werd vrijdag 29 april door Hans van Griensven, luitenant generaal buiten dienst en voorzitter van het veteranenplatform, geopend bij het herdenkingsmonument in het Kruispark.
Cees Spierings
,,Een anjertuin staat symbool voor veteranen in het algemeen. Veel plaatsen in Nederland he ben zo’n tuin“, vertelt Joop Spijker (71). Spijker is lid van het Comité Herdenkingen Best, afdeling veteranen. ,,Best telt momenteel 173 veteranen, verdeeld over verschillenden missies en waaronder oudgedienden, maar ook nog militairen in actieve dienst. Burgemeester Hans Ubachs en wethouder Rik Dijkhoff, die zelf oud militair is, vonden het een goed idee om ook in Best een dergelijke tuin aan te leggen. Er kwamen verschillende plekken voorbij; het Joe Mann monument leek te ver weg en de Koetshuistuin te gevoelig voor vandalisme. Daarom kozen we voor deze plek bij het herdenkingsmonument in het Kruispark.”
Het dragen van een witte anjer heeft een diepere historische betekenis
Joop Spijker, Lid Comité Herdenkingen Best
,,Het dragen van de witte anjer is bij de oudere generatie bekend, omdat wijlen Prins Bernard de gewoonte had een witte anjer te dragen. Toch heeft deze een diepere historische betekenis”, legt Spijker uit. ,,Dat voert terug naar 29 juni 1940. Anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting was de eerste verjaardag van Prins Bernard. De gehele Nederlandse bevolking greep die gelegenheid aan om hun onvrede over deze bezetting te uiten en de bezetter te tonen dat hun hart lag bij de koninklijke familie. Overal in het land stak men de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis bedolven onder bloemen.”
Spijker: ,,Een reactie van de Duitse bezetter op deze uiting van verzet kon niet uitblijven. Koninginnedag mocht niet meer worden gevierd, het Wilhelmus niet meer gezongen, portretten van de koningin werden verwijderd en straatnaamborden van leden van het Koninklijk Huis werden vervangen. De Nederlanders voelden zich gesterkt door hun verzetsdaad.”
Waardering
Door deze geschiedenis kreeg het dragen van de witte anjer een bijzondere betekenis. Op speciale evenementen zoals het Anjerconcert en tijden de Nederlandse Veteranen Dag wordt aan bezoekers een anjer gegeven, om daarmee hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen.
De Anjertuin werd in samenwerking met de gemeente Best en plaatselijk hoveniersbedrijf Het Klaverblad gerealiseerd. Deze is te vinden achter het herdenkingsmonument in het Kruispark aan de Oirschotseweg in Best. De herdenkingsplaats is bedoeld om de inzet van veteranen en hun saamhorigheid een plek te geven. Namens het college van B en W waren bij de opening burgemeester Hans Ubachs en wethouder Rik Dijkhoff aanwezig.