Volledig scherm
Een woud van fietsen voor het NS-station van Best. © RV

Best pakt overlast fietsen rond NS-station aan

BEST - Het geeft een rommelig straatbeeld, het veroorzaakt een gevoel van onveiligheid én het is niet nodig. De gemeente Best gaat met ingang van deze week echt werk maken om het grote aantal fietsen dat rondom het NS-station wordt neergezet te verminderen. 

De overdekte gratis fietsenstalling heeft voldoende ruimte, dus het is volgens de gemeente helemaal niet nodig om fietsen op het plein neer te zetten. 

In augustus vorig jaar werd een ‘explosieve groei’ geconstateerd van het aantal fietsen (ook brom en snor) rondom het station. Om die reden werd de gratis fietsenstalling uitgebreid. Maar dat heeft geen effect gehad. 

Label

In de fietsenstalling is de maximale parkeertijd 21 dagen. Het blijkt dat veel gebruikers die termijn overschrijden. Daarom krijgen alle fietsen en brom- en snorfietsen vanaf deze week bij binnenkomst een label met daarop de datum. Staan de rijwielen er na 21 dagen nog, dan worden ze verwijderd. 

Fietsen die rondom het station ‘wild’ zijn geparkeerd krijgen een label met daarop een waarschuwing. De eigenaar krijgt twee uur de tijd om de tweewieler weg te halen. 

Fietsen die in beslag worden genomen worden dertien weken bewaard. De eigenaar die zijn bezit terug wil moet zich melden op het gemeentehuis. Na betaling van 25 euro voor een fiets of 50 euro voor een brom- of snorfiets kan het eigendom worden opgehaald. 

Sleutel

De eigenaar moet dan wel kunnen bewijzen dat het rijwiel van hem of haar is. Bijvoorbeeld door een sleutel van het slot te laten zien. Ook is een identiteitsbewijs nodig. 

De gemeente heeft tussen nu en juni zes weken aangewezen waarin fietsen worden weggehaald. Na deze week zijn dat de weken 8, 12, 16, 20 en 25.