Volledig scherm
De nieuwe evenementenregeling van Best geldt ook voor de jaarlijkse kermis. © Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof

Best past regels rond evenementen aan

BEST - ,,We zochten een goede balans tussen de belangen van mensen die een feest organiseren, de bezoekers en de mensen die daar omheen wonen. Die balans hebben we gevonden en dat moeten we vasthouden.”

Dat zegt burgemeester Hans Ubachs van Best over de nieuwe regels die vanaf nu gelden voor evenementen in de gemeente. Ook het horecabeleid is aangepast. De ‘oude’ beleidsregels stamden uit 2012. ,,Het zijn geen grote wijzigingen, maar er zijn dingen gewijzigd in de lokale en landelijke wetgeving. Onze regelingen moeten daarmee in de pas lopen.” Zo ging de leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol in de Drank- en Horecawet van zestien naar achttien jaar. Dat staat nu ook in regels die Best hanteert. 

Monstertruck

Rond evenementen zijn landelijke regels verscherpt na het zware ongeval tijdens een dorpsevenement in Haaksbergen (Overijssel). Daar vielen in 2014 drie doden en twaalf zwaargewonden toen een monstertruck het publiek inreed. ,,Dan kijk je toch anders tegen dingen aan", zegt Ubachs. Er was behoefte aan meer duidelijkheid, zowel bij organisatoren van evenementen als bij het publiek. ,,Wat kan en mag nog wel en wat niet", schetst de burgemeester. 

Ongewijzigd blijven de regels rond geluidsproductie tijdens evenementen. De geluidsnorm werd vorig jaar verlaagd van 80 naar 75 decibel. Aanvankelijk liepen organisatoren daartegen te hoop, maar nu overheerst de tevredenheid, zegt Ubachs. ,,Zij zien nu nieuwe mogelijkheden. En ik hoor van de bezoekers van evenementen dat ze het fijn vinden dat ze gewoon met elkaar kunnen praten. Als je de muziek beter wil horen, kan je dichter bij de boxen gaan zitten. Het doet geen afbreuk aan gezelligheid en beleving.”