Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Yagi Studio

Best stelt aanbesteding jeugdzorg jaar uit

BEST - De gemeente Best gaat de jeugdzorg voor komend jaar niet opnieuw aanbesteden. Zorgverleners hebben nu wel iets anders aan hun hoofd dan offertes schrijven. 

De contracten die de gemeente Best heeft  met aanbieders voor gespecialiseerde jeugdzorg lopen eind dit jaar af. Er zou dus een nieuwe ronde van aanbestedingen moeten komen. Maar vanwege de coronacrisis ziet Best daarvan af. Bestaande contracten worden ongewijzigd met een jaar verlengd. 

Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het gaat om zware gespecialiseerde jeugdzorg in de tweede lijn. Daaronder vallen onder meer jeugdbescherming, jeugdreclassering, spoedeisende hulp in een crisissituatie en begeleid wonen. 

Veel te druk

De zorginstellingen hebben het nu veel te druk om offertes op te stellen, hebben ze de gemeente laten weten. Zij moeten ‘alle zeilen bijzetten’ om ervoor te zorgen dat iedereen de noodzakelijke zorg krijgt. Het college begrijpt en accepteert dat en spreekt ‘grote waardering ‘uit voor de ‘inzet en flexibiliteit van alle zorgverleners'. 

Instellingen waar jongeren intern wonen hebben te maken met verscherpte voorwaarden. Dat trekt volgens het college ‘een zware wissel op de bedrijfsvoering'. Cliënten kunnen besmet zijn, en zij kampen met een verhoogd ziekteverzuim van personeel. Ook moeten ze gebouwen opnieuw inrichten volgens de anderhalve meter-norm. De drukte rond corona zorgt er ook voor dat zorgaanbieders nu niet in staat zijn om samen die vormen van jeugdzorg te ontwikkelen waar Best behoefte aan heeft. 

‘Gelijk  speelveld’

Verder worden niet alle jeugdinstellingen even zwaar getroffen. Dat betekent dat er van een ‘gelijk speelveld’ nu geen sprake is. Instellingen die geen extra kosten hoeven te maken zouden onder de tarieven kunnen duiken van instellingen die dat wel moeten doen. Nu een aanbesteding doorzetten zou kunnen betekenen dat niet alle gewenste vormen van zorg ingekocht kunnen worden.

Uitstel van aanbesteding heeft ook te maken met tijd. Het is nog onduidelijk hoe lang de corona-maatregelen nog van kracht zijn. De tijd die resteert om de aanbesteding te regelen voor 1 januari 2021 is dan te krap, vindt het college. 

Met het uitstel van een jaar hebben de instellingen een jaar extra helderheid over afspraken, tarieven en verantwoording. ‘De huidige crisissituatie is ongekend', stelt het college. De regels voor aanbesteding zijn daar ‘niet op afgestemd’.