Een deel van de parkeerplaats bij de Makro is afgesloten en in gebruik voor passagiers van het vliegveld.
Volledig scherm
Een deel van de parkeerplaats bij de Makro is afgesloten en in gebruik voor passagiers van het vliegveld. © FotoMeulenhof

Best verrast over 'vliegparkeren' bij Makro

BEST - Ineens was het er, onaangekondigd. Een parkeerterrein voor passagiers van Eindhoven Airport bij de Makro in Best.

De inwoners van Best waren al gewend aan de vele tientallen mensen die gratis hun auto stallen op de Park & Ride bij het treinstation en dan met bus 20 naar Eindhoven Airport reizen. Maar nu is er plotseling een tweede parkeerterrein bijgekomen en wel bij groothandel Makro aan de Brem.

Parkeerbedrijf Quickparking heeft een flink stuk van het parkeerterrein van de Makro in gebruik genomen, met circa driehonderd plaatsen. Dat deel is met hekken en een slagboom afgeschermd. Een shuttlebus die om de twintig minuten rijdt, brengt de passagiers naar de vertrekhal.

Optreden?

De gemeente Best is niet van tevoren op de hoogte gesteld dat dit ging gebeuren en werd dus voor een voldongen feit gesteld. Het terrein is eigendom van de Makro en parkeren is daar toegestaan. Toch bekijkt het college van Best of er mogelijkheden zijn hier iets tegen te doen, zei wethouder Rik Dijkhoff maandagavond tijdens de raadsvergadering. ,,Kan dit zomaar?", vroeg hij zich af. ,,Kunnen wij handhaven of optreden?"

Mensen die van deze parkeerservice gebruik willen maken, moeten op de website van Quickparking aankomst- en vertrektijden invullen en betalen. Een dag parkeren kost 14,95 euro. Zij krijgen een code waarmee ze de slagboom kunnen openen, vlak naast het tankstation van de Makro.

Het gebruik van het Makro-terrein voor luchtpassagiers levert minder hinder op dan de situatie bij het station. Daar staan nu zoveel auto's dat er voor de mensen voor wie deze P&R-service is bedoeld vaak geen plek is. Dat zijn automobilisten die met de trein hun reis willen vervolgen. Omwonenden ergeren zich aan de grote hoeveelheid blik aan beide zijden van het station.

Rolkoffertjes

Parkeren rond Eindhoven Airport zorgt voor meer problemen in de omgeving. Zo klagen bewoners van de wijk Meerhoven steen en been over auto's die daar worden achtergelaten en passagiers die met hun rolkoffertjes richting vliegveld wandelen. De gemeente Eindhoven heeft meerdere malen een bedrijf voor de rechter gesleept dat vrije parkeerplaatsen van bedrijven rondom de luchthaven exploiteert.

De hoop is dat deze overlast afneemt nu de parkeergarage bij Eindhoven Airport met vertraging (vanwege de instorting) in gebruik is genomen.