Volledig scherm
Na afloop van de wedstrijd PSV -Ajax braken relletjes uit waarna de ME moest ingrijpen.

Bestse ‘hooligan’ PSV-Ajax wil vrijspraak van relschoppen

DEN BOSCH - Het is een strafje van niks. Veertig uur werken, voorwaardelijk. En het gebeurde ruim vier jaar geleden, 1 maart 2015. Desondanks ging een inwoner van Best in hoger beroep tegen een veroordeling. De politierechter zag hem als een hooligan bij PSV-Ajax, maar ‘ik ben geen relschopper’

De wedstrijd was, volgens advocaat Carlo Oomes, ‘een van de zwartste dagen uit het Eindhovense voetbal’. Al voor de wedstrijd werd er met vuurwerk gegooid, op de tribune plofte een rookbom en na afloop werd het publiek opgewacht door de ME, die een linie trok tussen de uitgang en supportershonk De Aftrap.

De Bestenaar ‘wist niet wat hij zag’, en probeerde snel weg te komen. Maar hij werd tegen de grond gewerkt, waarschijnlijk door de politie die met paarden door de massa reed. Het deed goed pijn, hij was net geopereerd aan een knie. Er lag een stuk karton voor hem dat hij ‘uit frustratie’ omhoog gooide. Meteen werd hij in zijn kraag gegrepen en opgesloten.

Oorlogssituatie

De politie zag het anders. Volgens hen gooide hij een bord van een bij anderhalve meter, gericht naar de ME-linie. Dat kon niet, betoogde de man vrijdagochtend voor het gerechtshof. Liggend een bord gooien, van een bij anderhalf? Knappe vent die dat lukt. Echt, het stelde niks voor, en was zeker geen agressie richting de politie.

De advocaat-generaal bleef bij de strafeis van veertig uur voorwaardelijk werken. Wie rellen ziet, moet wegwezen. Niet blijven staan. En zeker niks gooien, hoe groot of klein dan ook. “Anderen zien het gooien en dat zet hen aan ook te gaan gooien.” Om dat wegwezen moet advocaat Oomes schamper lachen. “Wegkomen? Het was een oorlogssituatie.” De politie was zelf verbaasd hoe ouders met kinderen in de richting van de linie liepen. En de politie zelf deed ook onverklaarbare dingen. Ze maakte later excuses, volgens de pleiter.