BestZoo laat pasgeboren zwart jaguarwelpje kennismaken met publiek

VideoBEST - Na 10 weken is het zover: de welp mag onder toeziend oog van moeder Maya het buitenverblijf in. Dapper scharrelt hij achter zijn moeder aan en klautert hij op de stenen en bomen. Maya houdt ondertussen de toeschouwers nauwlettend in de gaten.

Er staan al flink wat mensen te wachten bij de jaguarkooi. Oppasser Ivo vertelt dat het jong maar af en toe naar buiten mag; hij moet daarna weer goed uitrusten want hij is natuurlijk nog maar klein. Of het echt een hij is weten we trouwens nog niet. De dierenarts is van de week op bezoek geweest en meende te zien dat het een mannetje is. “Maar ja, gewoon even oppakken om te kijken is er niet bij natuurlijk. Het is echt een wild dier hè” verklaart Anja te Walvaart van BestZoo. Over een week of drie wordt de welp gechipt en dan kan het geslacht vastgesteld worden. “Dan gaan we ook kijken hoe we aan een goede naam komen” zegt ze.

Publiekstrekker

Vooralsnog heet hij Mango en hij is een publiekstrekker van jewelste. Jolien en Cor van den Bosch zijn speciaal voor hem naar BestZoo gekomen. “Het is toch wel heel bijzonder dat zo’n beestje hier geboren wordt” vindt Cor. “En hij is trouwens niet helemaal zwart, je ziet op zijn hoofd toch wat vlekken. Ondanks dat zijn moeder zwart is.” Maar ja, vader Radja is geelgevlekt en die zal toch ook wel iets hebben doorgegeven aan de kleine Mango.

Terwijl Maya en Mango door het buitenverblijf wandelen bonkt vader Radja met zijn hoofd tegen het luik van zijn kooi. Hij wil ook naar buiten maar dat zit er niet in; vanwege de veiligheid mag hij niet bij de welp in de buurt komen. Jaguarmoeders zijn erg beschermend als het om hun jong gaat en speciaal de vaders moeten het ontgelden. “Ze zien elkaar wel door het hek hoor” lacht Ivo. “Zo kunnen ze toch een beetje aan elkaar wennen!”

Stress beperken

Hij vertelt ook dat er maar een klein team oppassers bij de welp in de buurt mag komen om de stress zoveel mogelijk te beperken. En dat is belangrijk want als de moeder teveel stress ervaart kan ze daardoor haar eigen jong doodbijten. Jaguarmoeders brengen hun welpen alleen groot. Na een jaar is het jong zelfstandig en na twee jaar wordt hij door moeder verstoten. Maar zover is het nog lang niet.

Volledig scherm
De kleine drinkt melk bij de moeder Maya. © BestZOO