Volledig scherm
In juli trof de politie bij een controle van het terrein aan de Terraweg twee apen aan, die waren opgesloten in een hok. Het ging om een ringstaartmaki en een gibbon. Beide soorten mogen niet door particulieren worden gehouden. © Politie

Bewoners woonwagenkamp Terraweg in Best hebben lak aan regels

BEST -  Bij controles die de gemeente dinsdag uitvoerde op het woonwagenkamp aan de Terraweg in Best, zijn meerdere overtredingen vastgesteld. Zo is er sprake van illegale bewoning en bleek er te zijn gerommeld met gas- en elektriciteitsmeters waardoor er sprake was van diefstal van stroom en ook brandgevaar. Ook is illegaal gebouwd op het terrein en zaten dieren in vervuilde stallen en zonder vers drinkwater. Dat meldt de gemeente Best.

De gemeente controleerde het woonwagenkamp samen met Enexis en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De controle vond plaats nadat in juli vorig jaar illegale apen in hokken werden aangetroffen op het terrein. 

Toegang ontzegd

Het afgelopen half jaar probeerde de gemeente twee keer eerder hercontroles uit te voeren op het kamp, maar beide keren werd hun de toegang ontzegd door de bewoners, en moesten de ambtenaren onverrichter zake terugkeren. ,,Bewoners moeten toestemming geven om het terrein op te gaan", aldus een gemeentewoordvoerder.

Van de overtredingen die dinsdag werden geconstateerd, maakt de gemeente een formeel verslag op. ,,In beginsel geven we mensen altijd de kans om zaken te herstellen", aldus de woordvoerder. Of dat hier ook gebeurt, kon ze niet zeggen. ,,Afhankelijk van de rapportages wordt gekeken wat de vervolgstappen zijn.”

De gemeente verwees naar de NVWA voor nadere informatie over de toestand van de aangetroffen dieren. De NVWA-woordvoerder was woensdag echter niet te bereiken.

Apen

In juli vorig jaar vonden de politie en medewerkers van de omgevingsdienst twee apen op het terrein, in hokken in een schuur. De controle vond plaats naar aanleiding van klachten over stankoverlast. De politie kon de apen op dat moment niet in beslag nemen, omdat niet duidelijk was om wat voor soort apen het ging. De politie nam foto's van de apen, waaruit bleek dat het ging om een ringstaartmaki en een gibbon. Beide soorten mogen niet door particulieren worden gehouden. 

Tekst gaat verder onder foto's

Volledig scherm
Ringstaartmaki © Getty Images
Volledig scherm
Gibbon © Getty Images/iStockphoto

De politie ging terug naar de Terraweg met de bedoeling de apen in beslag te nemen. Eenmaal aangekomen bleek dat de dieren waren verdwenen. Ontsnapt volgens de vermeende eigenaar. 

De man werd ter plaatse verhoord en de politie startte een onderzoek naar de zaak.

Gemeentegrond

Een politiewoordvoerder meldt desgevraagd dat de zaak destijds vrij snel werd afgedaan. De man gaf de politie de schuld van de ontsnapping van de apen, want ‘jullie hebben bij die kooi gestaan’. De politiewoordvoerder: ,,We konden niet bewijzen dat de man de eigenaar was. De hokken stonden ook op gemeentegrond. Ze waren ook niet herleidbaar tot een eigenaar. We konden dus niets bewijzen.”

Twee weken na het voorval deed de politie een onaangekondigde hercontrole, waarbij niets werd aangetroffen. Daarop werd de zaak door de politie gesloten.

Standplaatsen

De bewoners van het kamp aan de Terraweg strijden al langere tijd voor meer standplaatsen op het kamp. Volgens de bewoners hanteert de gemeente Best een uitsterfbeleid. De gemeente zegt echter onderzoek te doen naar het aantal benodigde standplaatsen. In oktober vorig jaar was de verwachting dat in januari 2019 die behoefte duidelijk is.