Ronny Huninck-Stokvis.
Volledig scherm
Ronny Huninck-Stokvis. © RV

Bijna 100-jarige Ronny Huninck uit Sint-Oedenrode hoopt later alsnog een groot feest te geven

SINT-OEDENRODE - Tachtig uitnodigingen naar binnen- en buitenland waren al verstuurd. Helaas, Ronny Huninck-Stokvis viert haar honderdste verjaardag zaterdag 4 april in het afgeschermde zorgcentrum Odendael met gebakjes voor haar verzorgsters.

Quote

Zaterdag laat ik me optutten en bestel gebak voor de mensen in mijn omgeving

Ronny Huninck

Via de telefoon vertelt mevrouw Huninck: ,,Het gaat goed met me. Ik heb zojuist witlofsoep gegeten en muziek geluisterd. Verder kan ik niet veel en de buitenwereld is momenteel belangrijker dan mijn verjaardag. Ik hoop later een groot feest te geven. Maar ik had een mooi leven en zaterdag laat ik me optutten en bestel gebak voor de mensen in mijn omgeving.”

Geen familie en vrienden die haar knuffelen en geen burgemeester die haar feliciteert met deze mijlpaal. Achternichtje Quirine van de Kamp: ,,Mijn oudtante had zich haar eeuwfeest anders voorgesteld. Ze leefde toe naar deze gebeurtenis. Om haar toch een bijzondere dag te bezorgen, heb ik vrienden en kennissen gevraagd een videoboodschap in te spreken. Ik bundel alle felicitaties tot een filmpje dat ze op haar verjaardag kan zien. Wellicht stuurt de burgemeester ook een boodschap.”

Na een ongelukkige val, twee jaar geleden, is mevrouw Huninck geheel verlamd. Toch is ze nog altijd de grande dame die uiterlijk belangrijk vindt: make-up, oorbellen, halsketting en haarkammetjes. En hoewel ze wijn of champagne noodgedwongen uit een plastic bekertje drinkt: een drankje behoort tot het dagelijkse ritueel.

Zeer creatief

,,Tante was geëmancipeerd, soms dominant en tegelijkertijd sociaal”, vertelt Quirine. ,,Voor warenhuizen in Parijs en Londen ontwierp ze kinderkledinglijn Klipfisk en runde tot haar zeventigste het confectieatelier aan de Boskantseweg. Ooit met wel 45 medewerkers. Ze was zeer creatief en bedacht bijvoorbeeld bijzondere communiejurkjes: een ruiten jurkje, daarover een kanten schortje met grote strik. Als geheel was het een prachtige feestjurk en zonder schort een schooljurk. Gereformeerde meisjes droegen de combinatie als kerkjurk.” Het zakelijk succes van mevrouw Huninck resulteerde onder meer in ontmoetingen met koningin Juliana en met tv-sterren, ze reed rally's en bezat een zeewaardig jacht. 

Ronny Huninck vluchtte met haar man Aad in 1941 vanuit het gebombardeerde Rotterdam naar Sint-Oedenrode en vond hier haar thuis. Quirine: ,,Hoewel tante geen schilderles meer geeft, niet achter de computer en op internet kan, is zeuren niet haar ding. Ze is gezond, helder van geest, kijkt televisie en blijft positief. Ze zegt het vaak: ik heb een fijn leven gehad.”

Felicitatieboodschappen voor mevrouw Huninck-Stokvis: via WhatsApp 06-51211748 of via mail.