Volledig scherm
© Wil Feijen

Bill Huddleston Slater (1947-2019) - Voetballend Son moet verder zonder Mister SBC

NecrologieSON EN BREUGEL - Bill Huddleston Slater uit Son en Breugel heeft nooit gevoetbald maar hij heeft als supervrijwilliger vijftig jaar lang wel bijna alle functies bekleed bij voetbalclub SBC. Mister SBC is onverwacht vrijdag thuis overleden.

Geen linkspoot of rechtspoot, maar een echte duizendpoot. Bill Huddleston Slater (72), geboren en getogen in Son, kon door een handicap niet voetballen. 21 jaar oud, begon hij zijn carrière bij voetbalclub SBC in Son toch als jeugdtrainer. Maar na twee weken zat hij al in het jeugdbestuur. Besturen kon de goedlachse Sonnenaar als de beste, want hij maakte ook lang deel uit van het hoofdbestuur en het seniorenbestuur. Die functies combineerde de vrijgezel - SBC was zijn grote liefde - met een jubileumcommissie, tribunecommissie, kantinecommissie, of als wedstrijdsecretaris, materiaalbeheerder en als medeoprichter van het clubblad.

Huddleston Slater schreef ook korte wedstrijdverslagen voor deze krant. Voor zijn verdiensten werd Mister SBC in 2000 benoemd tot erelid. In 1994 had Huddleston Slater al de gemeentelijke vrijwilligerspenning gekregen, en in 2009 ontving hij een koninklijke onderscheiding. ,,Bill was SBC. Hij kende iedereen en iedereen kende hem. Hij was een tikkeltje eigenwijs, maar altijd vanuit een goed hart", zegt bestuurslid Hans van de Ven.

Medebestuurslid Moos van der Heijden: ,,Alle amateurclubs in Zuidoost-Brabant kenden Bill, want hij was bij alle wedstrijden van het eerste elftal aanwezig. Naar uitwedstrijden gingen we met z'n drieën altijd samen met de auto."

Beide heren kwamen als achtjarigen bij SBC, Huddleston Slater was hun trainer, heel even dus maar. Van de Ven: ,,We gingen met Bill ook op vakantie naar Spanje. Dat was heel gezellig. Wij hadden nog geen auto, en Bill was onze chauffeur. We zijn echt vrienden geworden."

SBC ging altijd voor bij Huddleston Slater. Van der Heijden: ,,Privézaken moesten worden verzet, omdat de kalender van SBC voor hem belangrijker was." Van de Ven had hem donderdag nog gesproken. ,,Hij belde dat hij niet naar SBC kon komen, want hij voelde zich niet lekker."

Dat het clubicoon 72 jaar is geworden, mag gezien zijn handicap - een huidziekte waardoor hij moeilijk kon bewegen - bijzonder worden genoemd. Van der Heijden: ,,Zijn vader was huisarts in Son, en die zei dat Bill waarschijnlijk niet ouder zou worden dan dertig jaar. Hij heeft dus het maximale eruit gehaald."