De winnaars van de verhalenwedstrijd, op de voorgrond, van links naar rechts: Merlijn Lodder, Maud den Braven, Emma Martens, Valerie Canoy, Mylène Rutten en Tijs Appeldoorn. Achteraan wethouder Rik Dijkhoff (links) en auteur Rob Ruggenberg. Uiterst rechts directeur van CultuurSpoor Best Ingrid Verbeek.
Volledig scherm
De winnaars van de verhalenwedstrijd, op de voorgrond, van links naar rechts: Merlijn Lodder, Maud den Braven, Emma Martens, Valerie Canoy, Mylène Rutten en Tijs Appeldoorn. Achteraan wethouder Rik Dijkhoff (links) en auteur Rob Ruggenberg. Uiterst rechts directeur van CultuurSpoor Best Ingrid Verbeek. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Bloeddorstige verhalen winnen in verhalenwedstrijd 200 Jaar Best

BEST - De deelnemers aan de verhalenwedstrijd 200 Jaar Best schreven een historisch verhaal 'Dit is mijn land!' over de onmin tussen Best en Oirschot in 1666. Daarbij borduurden ze voort op de intro die auteur Rob Ruggenberg had gemaakt. De winnaars van de eerste prijs schreven volgens de jury weliswaar bloederige, maar ook meesterlijke verhalen.

Rob Ruggenberg zat ook in de jury en las het juryrapport voor. Hij had enkele kritische noten op zijn zang. De kwaliteit van de verhalen van kinderen tussen de elf en veertien jaar was de jury wel wat tegengevallen en de ingezonden verhalen wemelden van de taalfouten.

Gelukkig was er ook veel positiefs te melden. In veel verhalen werden vreedzame oplossingen voorgesteld in de vorm van 'praten en overleggen'. Wat de jury verder beviel was het feit dat Kaatje, de hoofdrolspeelster uit het verhaal, als een zeer moedig en slim meisje werd neergezet; zowel door de jongens als de meisjes.

De auteurs veroorloofden zich wel de nodige dichterlijke vrijheid; ondanks dat het verhaal zich 353 jaar geleden afspeelde, werd grif melding gemaakt van mobiele telefoons, auto's, garages en luidsprekers. Eén van de winnaars had zelfs een vaatwasmachine opgevoerd, maar haar verhaal was verder zo goed dat dat door de vingers werd gezien. Ook werd er regelmatig 'shit' geroepen in de conversaties; Ruggenberg merkte op dat dat woord in die tijd waarschijnlijk weinig werd gebezigd.

De jury vertelde dat de winnende verhalen getuigen van een rijke fantasie, magische aanpak, originele insteek en verrassende eindes. En: er werd véél bloed vergoten. Zoveel dat één van de juryleden aangaf er bijkans onpasselijk van te worden. Toch wonnen de bloederigste verhalen de eerste prijs in de beide leeftijdscategorieën.

Wethouder Dijkhoff uit Best hield ook een korte toespraak waarin hij vertelde hoe belangrijk taal is. ,,Hoe mooi foto's ook zijn, het hele verhaal erachter zie je er niet aan af", betoogde hij. Hij adviseerde daarom bij elke belangrijke foto die je maakt een korte tekst te schrijven om de herinnering levend te houden.

De verhalen van de prijswinnaars zullen worden geïllustreerd door leerlingen van het Heerbeeck en worden daarna verzameld in een digitale bundel die eind dit jaar beschikbaar komt. De prijswinnaars wonnen een door Ruggenberg gesigneerd boekenpakket.