De Knoptoren blijft toch zichtbaar vanaf de snelweg, na protesten.
Volledig scherm
De Knoptoren blijft toch zichtbaar vanaf de snelweg, na protesten.

Bouwplan: nieuw ‘smoel’ voor Rooi

SINT-OEDENRODE - Na een inspraaktraject van bijna twee jaar is het gewijzigde bouwplan HAVS in Sint-Oedenrode nu definitief. Medio 2021 kan de eerste paal de grond in.

Het aangezicht van Sint-Oedenrode vanaf de A50 gaat er anders uitzien na de realisatie van het bouwplan HAVS, wat staat voor Het Aangezicht Van Sint-Oedenrode. Een behoorlijk fors bouwplan in een deels te saneren gebied tussen de Eerschotsestraat, A50 en de Dommel.

Het plan is na de inspraak van omwonenden en belanghebbende organisaties aangepast, en het college van B en W van Meierijstad heeft onlangs ingestemd met de gewijzigde planopzet. Het grootste knelpunt was een appartementengebouw, dat gesitueerd lag achter de Knoptoren bij de Dommel, waardoor het zicht vanaf de A50 en de Oostelijke randweg op de Knoptoren werd belemmerd.

Appartementengebouw verplaatst

,,We hebben het appartementengebouw verplaatst naar de noordkant van de nieuwe ontsluitingsweg en bij de Knoptoren komen nu lage woningen aan het water”, vertelt Wilbur van Hamond, eigenaar/directeur van projectontwikkelaar Okko Project. Ook de wens van insprekers op een informatieavond om een bestaand kantoorgebouw te laten staan, is gehonoreerd. 

Gevraagd werd toen ook om een brede groenstrook aan te brengen om zo het zicht vanaf de randweg te vergroenen. Maar dit is praktisch niet haalbaar. De groenstrook wordt nu tussen het plangebied en de Oostelijke Randweg landschappelijk ingepast. ,,We zijn vooralsnog tevreden. Vooral over de andere plek voor het appartementencomplex bij de Dommel. Dat wilden we op die plek echt niet”, zegt Mari Thijssen, oud-wethouder en woordvoerder namens de organisaties die een zienswijze hebben ingediend, te weten Heemkundekring, Kunststichting Sint-Oedenrode, Sint-Paulusgasthuis, IVN en Stichting Roois Landschap.

Zien hoe het uitpakt

Thijssen: ,,De projectontwikkelaar stuurt ons in juni het beeldkwaliteitsplan, waarin te zien is wat de invloed is van het appartementengebouw vanaf de nieuwe locatie op het zicht van de Knoptoren en de Dommel. Dan weten we definitief hoe het plan uitpakt.”

In het HAVS-bouwplan verdwijnen bedrijfsloodsen, een garage, een wasstraat en een tankstation. Er komen 59 woningen van verschillende typen, onderverdeeld in sociale huur, sociale koop, middeldure koop en vrije sector. Er wordt nog een architect aangezocht. Van Hamond verwacht eind dit jaar met de verkoop te kunnen starten. Rond de zomer 2021 gaat waarschijnlijk de eerste paal in de grond. Het plan wordt dan in twee fasen uitgevoerd.