Volledig scherm
Best wil 100.000 euro van de spaarrekening halen voor Alaparada. © Getty Images

College Best: ton extra voor Alaparada

BEST - De gemeente Best moet alsnog een extra subsidie van 100.000 euro geven aan de organisatoren van straatfestival Alaparada. Dat voorstel legt burgemeester Hans Ubachs namens het college voor aan de gemeenteraad.

Stichting Festival Best zit met een tekort van 195.465 euro, omdat de kosten voor Alaparada veel hoger uitpakten dan begroot. Zo werden dure bands als Di-Rect en Racoon geboekt. Tegelijkertijd vielen de inkomsten uit kaartverkoop en horeca-omzet veel lager uit dan begroot.  Er was sprake van ‘onvoldoende begrotingsdiscipline’, stelt Ubachs. Gevolg is dat een aantal leveranciers niet werden betaald, of niet volledig. Dat treft vooral ondernemers uit Best.

Het college kreeg van de raad opdracht om met een oplossing te komen. Die ligt nu op tafel in de vorm van een raadsvoorstel. De raad gaf eerder al 200.000 euro subsidie aan het straatfestival. Daar moet nu eenmalig nog 100.000 euro bij komen. Met dat geld kunnen de rekeningen van gedupeerde ondernemers alsnog betaald worden.

De extra subsidie vult niet het hele gat in de begroting. Het college vindt dat stichting Festival Best zelf moet opdraaien voor posten die ‘behoren tot de bedrijfsvoering van een onderneming’. Als die posten worden geschrapt uit de begroting blijft een bedrag over van 142.931 euro. Daarvan wil het college dus ruim twee derde voor zijn rekening nemen. Het geld moet van de spaarrekening van de gemeente komen, stelt het college de raad voor. Daar kwam ook de eerste subsidie van twee ton vandaan. 

Faillissement voorkomen

Er gelden wel voorwaarden. Zo moeten de organisatoren ‘een maximale inspanning’ verrichten om het tekort alsnog terug te dringen. Ook moeten zij accepteren dat de stichting Festival Best ‘een normaal ondernemersrisico’ draagt. De stichting moet ook aantonen dat deze eenmalige subsidie een eventueel faillissement voorkomt. Tenslotte moet de stichting voor 1 april 2020 een deugdelijk eindverslag kunnen overleggen. 

De gemeenteraad heeft eerder aangedrongen op een onderzoek naar de financiële verantwoording van stichting Festival Best. Het college heeft een onafhankelijk accountant opdracht gegeven om dit onderzoek uit te voeren, maar dat vergt nog twee weken. De raad krijg dit rapport nog nagezonden.

De raad bespreekt het voorstel maandagavond vanaf 20 uur.