Volledig scherm
De das is beschermd. © Luc Hoogenstein

Dassentunnel onder Lieshoutseweg in Breugel

BREUGEL - Tegelijk met de reconstructie van de Lieshoutseweg in Breugel, die maandag van start gaat, wordt een dassentunnel aangelegd.

De das, een beschermde diersoort, maakt altijd gebruik van vaste paden, ook als zo’n ‘wissel’ over drukke wegen loopt. Hierdoor komen veel dassen om in het verkeer. De Lieshoutseweg is zo’n weg.

In overleg met de Dassenwerkgroep Brabant gaat de gemeente daarom een dassentunnel aanleggen. Deze faunatunnel stond gepland voor volgend jaar, maar omdat de Lieshoutseweg nu op de schop gaat, wordt de tunnel gelijktijdig gerealiseerd. De oude asfaltlaag op zowel fietspad als hoofdrijbaan wordt verwijderd, en dan hoeft de dassentunnel niet onder de weg door te worden geboord, maar kan er een tunnel worden gegraven. Dat levert een aanzienlijke besparing op. Voor de aanleg van de dassentunnel is 47.000 euro begroot, circa 75 procent is gedekt door subsidie.

De reconstructie van de Lieshoutseweg is 23 november klaar. Autoverkeer tussen Lieshout en Son en Breugel wordt omgeleid, fietsverkeer blijft wel mogelijk.