Rob en Daphne van Burik met hun pasgeboren baby Linden en zijn broertje Mathijs.
Volledig scherm
Rob en Daphne van Burik met hun pasgeboren baby Linden en zijn broertje Mathijs. © DCI Media

De 55ste carnavalsbaby heet Linden en start met saldo van 111,11 euro op spaarbankboekje

BEST - Josephien van Kessel, het eerste Dûrdauwerke, werd geboren op 21-2-1966. Op 15 februari 2020 werd Linden van Burik - het 55ste exemplaar - geboren. Extra bijzonder: de Stichting Karnavalsfederatie Best bestaat volgend jaar precies 55 jaar.

Afgelopen dinsdag gingen Prins Adje d’n Twidde, jeugdprins Giel d’n Urste en gevolg op kraamvisite bij Linden van Burik en zijn ouders en broertje. En overhandigde traditioneel een spaarbankboekje met een spaarbedrag van 111,11 euro.

Oliebollenfantenbaby, zo heet de eerstgeborene met carnaval in Brabants 'hoshoofdstad' Oeteldonk. Een traditie die in 1970 werd geboren. Toch lopen ze in 's-Hertogenbosch niet altijd voorop in de polonaise als het om protocollen gaat. Jongste Dûrdauwer of Dûdauwerke, zo heten ze in Best. De eretitel - die sinds 1966 bestaat in Klompengat - is voor het baby'tje dat het dichtst bij middernacht carnavalszaterdag wordt geboren. Er zijn wel twee voorwaarden: de kersverse Klompengatter moet daadwerkelijk in Best geboren zijn en voor carnavalsdinsdag aangegeven zijn bij het gemeentehuis. De naam Dûrdauwer komt van 'iemand die de schouders eronder zet, in voor- en tegenspoed door blijft gaan' en wordt graag gebruikt bij carnavalsonderscheidingen in Klompengat.

Linden van Burik ‘Hij was een week te laat, alsof hij expres even heeft gewacht’

Rob en Daphne van Burik waren ‘een beetje verrast’ toen afgelopen dinsdag - precies om 11.11 uur - de prins en de jeugdprins binnen stonden voor beschuit met blauwe muisjes. Hoewel ze er ergens ook wel rekening mee gehouden hadden. Anno 2020 wordt niet zo vaak meer voor een thuisbevalling gekozen. 

Aangezien de meeste kersverse Klompengattertjes het levenslicht dus zien in het ziekenhuis van Eindhoven, wisten ze dat er een klein kansje in zat. ,,Linden was er wel pas een week na de uitgerekende datum, alsof hij expres nog even heeft gewacht”, aldus de trotse ouders. Het is overigens niet de eerste baby met deze titel in de familie. De zus van Daphne beviel vijf jaar geleden ook al van een Dûrdauwerke. Zelf zijn Rob en Daphne geen fervente vierders van het zottenfeest, temeer omdat Rob oorspronkelijk van ‘boven de rivieren’ komt. ,,De optocht en het kindercarnaval, dat vinden we hartstikke leuk. En dit is toch een hele eer.”

Sterre Basstein Dûrdauwer Sterre Basstein houdt wel van een feestje

Sterre Basstein is Dûrdauwer van 2001.
Volledig scherm
Sterre Basstein is Dûrdauwer van 2001. © DCI-Media

Afgelopen carnaval werd ze 19 jaar, het Dûrdauwerke van 2001. En ja, carnaval heeft toch echt wel een speciaal plekje in haar hart. Hoewel ze de muziek afgrijselijk vindt, viert Sterre toch elk jaar volle bak carnaval. Ook al studeert ze in Limburg, Sterre peinst er niet over om het carnavalsfeest daar te vieren. ,,Altijd in Best, nooit in Eindhoven of op een andere plek. Hier in het dorp vind ik het allerleukste. Juist omdat je zoveel bekenden tegenkomt. En ik houd nu eenmaal van feestjes. En ja, carnaval is natuurlijk een groot en vooral lang feest.” Van vrijdag tot en met dinsdag bevindt ze zich in het feestgedruis tussen de carnavalsvierders. ,,Ook omdat mijn vriendinnen het zo leuk vinden.”

Dat ze een Dûrdauwerke is, daar is ze best een beetje trots op. ,,Het is toch wel iets bijzonders. Afgelopen maandag was ik jarig en heb ik veel mensen verteld dat ik een Dûdauwerke ben. Het is echt een begrip in Best.”

Barbara Verhoeven Barbara was één van eerste Dûrdauwers van de erelijst

Barbara Verhoeven is er eentje die de titel met verve draagt. Elke carnaval gaat ze weer in vol ornaat op sjouw. Altijd volgens hetzelfde programma. Tradtioneel ‘Efkus Opwèrme’ op vûrijdag in Cafe d’n Ekker. ,,En dan op tijd naar huis.” Want op zaterdag vertrekt de doorgewinterde Dûrdauwer met haar man naar Aarle-Rixtel. Ook een carnavalsliefhebber, een die daar muziek maakt bij het hofkapel. 

,,Carnaval is heel speciaal voor mij. Kerst is ook mooi, maar carnaval vind ik het mooist.” Barbara en haar man vieren dan ook geen ‘ronde’ jubileumdata, maar tellen de carnavalsjaren. Zo wordt komend jaar hun 22ste jaar als man en vrouw groots gevierd. Bij de 25 doen ze dan weer niets. Ook vierde Barbara haar 33ste en 44ste verjaardag een stuk uitbundiger dan dat ze dat volgend jaar gaat doen, als Barbara Sarah ziet: ,,Mijn 50ste verjaardag gaat geen heel groot feest worden, dat komt bij de 55 wel weer!”

Barbara Verhoeven in vol ornaat.
Volledig scherm
Barbara Verhoeven in vol ornaat. © DCI Media