Volledig scherm
Ties van Gorp. © Wil Feijen

‘De Skoefel’ Ties van Gorp uit Son overleden

NecrologieSON - Ties van Gorp ademde Son en Breugel. Voor zijn geboortedorp is de markante, welsprekende inwoner van onschatbare waarde geweest. ‘Onze Ties’, zoals iedereen hem noemde, overleed vrijdag na een lang ziekbed.

Altijd pretoogjes, die donderse vlegel. Alles wat Ties van Gorp (76) deed was doorspekt met humor. Zoals in zijn toespraak bij het veertigjarig bestaan van het hertenkamp in 2012. Als medewerker van de gemeentelijke plantsoenendienst heeft hij die mede opgebouwd. „Er werden twee ezels geboren. We hebben toen een brief gestuurd naar het college van B en W en de gemeenteraad, met de mededeling dat de merrie Annie - een collega bij de plantsoenendienst - heette en de hengst Ties. Verdere uitleg overbodig." 

Van Gorp was een harde werker. Hij was eerste beheerder van het Vestzaktheater en daarnaast tot op het laatst actief in het verenigingsleven, onder meer bij harmonie Pro Honore Et Virtute en carnavalsvereniging De Krutjesrapers.

Muziek was zijn leven. Zingen deed hij als mede-oprichter van de Krutjesgatse Liedertafel, een instrument bespelen (bugel en tuba) bij de harmonie, waar hij ruim 55 jaar lid was. Vanwege gezondheidsproblemen moest hij stoppen met blazen, maar hij bleef betrokken. Harmonie-bestuurslid Hans Waals: „Ties was er altijd. Tot het laatste moment was hij bij de repetities en uitvoeringen. Jarenlang was hij ook presentator." De aimabele Sonnenaar kon ook zeer kritisch zijn. Waals: „Ties was het geweten van de harmonie. Hij dacht mee en als iets niet goed klonk dan zei hij dat ook. Hij hield ons scherp. Als bij een optreden het uniform van iemand niet goed zat, of iemand in plaats van zwarte schoenen een paar gympen aanhad, dan zei Ties daar wat van. Altijd met de goede intentie. Gewoon recht voor zijn raap. Dat werd ook gepikt, want hij had een informeel leiderschap over zich."

Skoefel

Van Gorp stond ook aan de wieg van de befaamde Krutjesgatse Zittingsavonden. Als tonprater De Skoefel (schoffel) en daarna als duo met Martien van den Hurk. „Dat waren legendarische optredens. Met simpele humor, maar die twee mannen konden zo goed improviseren en het publiek bespelen. Dat was van zo'n hoog niveau ", vertelt Ad Louwers. „Ties heeft de zittingsavonden in het begin gepresenteerd, maar hij wilde toch liever zelf optreden. Hij stond graag voorop, en deed dat ook perfect. Met zijn markante stem", zegt Ad Louwers. „Hij was een schone, Brabantse mens." 

De uitvaart van Ties van Gorp is woensdag 24 juli om 10.30 uur in de Sint-Genovevakerk in Breugel.

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.