Volledig scherm
© Thinkstock

Dronken dakloze uit Eindhoven sloeg lotgenoot met bijl in Best

DEN BOSCH - Een dronken Eindhovense dakloze sloeg een lotgenoot met een bijl zo hard dat hij volgens de officier van justitie vier jaar cel moet krijgen.

Hij had twee flessen witte port op. Normaal drinkt hij dat nooit. Tien halve liters bier op een dag, dat is meer zijn ding. Maar op de 24ste mei van dit jaar was het dus port geweest en was Sander V. (34) met een bijl gaan dreigen. Het gebeurde in een tentenkampje van daklozen bij Aquabest in Best.  De agressie van V. richtte zich op een Poolse man die ook in het kampje leefde. Die kreeg een bijlslag op zijn heup. ,,Ik ben daar absoluut niet trots op en vind het erg zat dat ik er door de drank niks meer van weet. Ook omdat het slachtoffer mijn vriend was."

Diepe snee

Het slachtoffer kwam maandag trekkend met zijn been de rechtszaal in Den Bosch binnen. V. had hem hard geraakt, een flinke klap met mogelijk blijvende gevolgen. Hulpverleners rapporteerden over een diepe snee, een wond waar lichaamsvet en weefsel uit kwam. ,,Nog een geluk dat er geen vitale organen zijn geraakt", memoreerde officier van justitie Geerte Burgers. Zij liet in haar strafeis meetellen dat V. tijdens zijn gewelddadige actie ook nog iets had geroepen. 'I will kill you.' ,,Het was buiten alle proporties, een aanslag op het leven. U wilde uw slachtoffer op dat moment dood, ook al was het een vriend." Burgers eiste vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, ,,omdat ik het anders gezien de gevolgen niet kan uitleggen."

Smartengeld

Het slachtoffer hoorde het allemaal onbewogen aan, met hulp van een tolk. Hij eist 10.000 euro smartengeld plus een kleine 1800 euro vergoeding voor zijn onkosten, vooral medische.