Volledig scherm
Bewoonster Marjolein van Huijkelom (groene jas) laat belangstellenden haar appartementje zien. © DCI media

Een thuis in oud schoolgebouw in Best

BEST - 22 appartementen in het oude schoolgebouw aan de Zweefheuvel in Best zijn dinsdag feestelijk opgeleverd. Omwonenden van de oude dependance van basisschool De Klimboom hadden al eerder een kijkje genomen en waren enthousiast.

Anita Dahmen, gebiedsregisseur bij woningstichting 'thuis, stelt dat De Zweefheuvel een schoolvoorbeeld is van hoe een oud (school) gebouw optimaal hergebruikt kan worden. ,,Er zijn nog een aantal schoolgebouwen in Best die zich hiervoor lenen. Van alle woningzoekenden met een laag inkomen die bij ons in Best staan ingeschreven, zijn zestig procent eenpersoons- en vijftien procent tweepersoonshuishoudens. Voor die mensen willen we graag dit soort huizen bouwen in de sociale sector."

Oplevering

Burgemeester Hans Ubachs, wethouder Marc van Schuppen en enkele gemeenteraadsleden van de gemeente Best waren aanwezig bij de feestelijke oplevering. Dahmen hoopt dat zij een goede indruk hebben gekregen van de mogelijkheden die er zijn om een leegstaand schoolgebouw om te turnen tot woningen.

De gemeente Best wilde in 2015 De Zweefheuvel graag verkopen. Woningstichting 'thuis vatte het plan op om er 26 appartementen in te bouwen voor kleine huishoudens. Er lag op dat moment namelijk een uitdaging: het huisvesten van alleenstaande statushouders. Besloten werd om zestien woningen daarvoor te bestemmen. Om het aantal parkeerplaatsen terug te brengen, werd besloten geen 26 maar 22 appartementen te bouwen.

Zestien daarvan zijn studio's voor eenpersoonshuishoudens, zes woningen zijn iets groter omdat ze voorzien zijn van een aparte slaapkamer. Parkeren doen de bewoners op eigen terrein.

Toen de verhuuradvertenties afgelopen september in Wooniezie werden geplaatst, waren er geen alleenstaande statushouders meer die in Best gehuisvest moesten worden. De belangstelling was zeer groot: er kwamen tussen de 450 en 750 reacties per woning binnen. De gevraagde inschrijftijd bij Wooniezie bedroeg destijds acht jaar voor de studio's en twaalf jaar voor de grotere woningen.

Zonnepanelen

Het dak van het hergebruikte schoolgebouw in Best is voorzien van acht zonnepanelen per appartement. Daarnaast zijn er nog acht panelen aangebracht voor algemeen gebruik. Omdat het aanwezige verwarmingssysteem nog hergebruikt kon worden, werkt de verwarming nog wel op gas.