Volledig scherm
Sandra (l) en Yvette trainen voor de tocht ter ondersteuning van KWF en de Maarten van der Weijden Foundation. © copyright Marc Bolsius

Elfdorpentocht in zwembad Meierijstad voor goede doel

MEIERIJSTAD - Zwemvereniging Neptunus '58 organiseert op 16 juni het Rondje Meierijstad: 60 kilometer zwemmen, voor de stichting van Maarten van der Weijden.

Voor de tweede keer probeert zwemmer Maarten van der Weijden vanaf 21 juni de 200 kilometer lange Elfstedentocht te zwemmen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Sandra Schellekens van Neptunus '58 zag vorig jaar op tv hoeveel mensen zijn eerste editie op de been bracht: ,,Het leek wel of heel Nederland op de Friese wal stond om Maarten aan te moedigen. Heel bewonderenswaardig wat hij daar presteerde. Yvette van den Oever en ik wilden deze actie graag steunen met een eigen, laagdrempelig evenement van onze zwemvereniging."

Estafettevorm

Zo gezegd, zo gedaan. Schellekens vroeg medewerking van thuishonk zwembad De Molen Hey, aan de Avantilaan in Schijndel; die kreeg ze van harte. ,,Zondagmiddag 16 juni zwemmen we in De Molen Hey symbolisch langs alle dertien dorpen van Meierijstad: een zwemtocht van 60 kilometer in estafettevorm. Die afstand leek ons ook wat haalbaarder dan een hele Elfstedentocht."

Schellekens benadrukt dat het geen wedstrijd is. Het gaat erom samen de eindstreep te halen. ,,Op een grote kaart is te zien waar we op dat moment zwemmen, in Olland, voorbij Boerdonk of op weg naar Wijbosch"', legt ze uit. ,,Het zwembad in Schijndel is natuurlijk het start- en eindpunt. Als je zwemdiploma A hebt, kun je al meezwemmen en je hoeft geen lid te zijn van onze zwemvereniging. De tribune is open voor publiek, dus supporters zijn zeker welkom."

Doneren gebeurt via het startgeld van 5 euro per zwemmer en met sponsorgeld dat de deelnemers zelf ophalen. ,,We willen het toegankelijk houden voor iedereen, dus hebben we geen minimumbedrag aan sponsorgeld. We hebben ook jonge zwemmertjes en willen graag dat zij ook mee kunnen doen." Ook op de site van de Maarten van der Weijden Foundation heeft Schellekens een actiepagina opgezet, waar ze het streefbedrag van duizend euro heeft ingevuld; mensen kunnen ook daar de actie sponsoren. Verder staat er tijdens de zwemtocht een melkbus waar geld in kan. ,,Als de 60 kilometer achter de rug is, gaan we het geld tellen en dan weten we wat we bereikt hebben. Ik heb nog geen idee hoeveel."

Meierijstad telt drie zwembaden en dito zwemverenigingen. Deze verenigingen, Nautilus in Veghel en Argo in Sint-Oedenrode, zijn door Schellekens benaderd: ,,Argo is helaas op kamp op 16 juni. Van Nautilus hebben we nog geen bevestiging. We hopen dat zij met een afvaardiging deelnemen."