Een regenton is de meest gebruikte manier om regenwater apart op te vangen.
Volledig scherm
Een regenton is de meest gebruikte manier om regenwater apart op te vangen.

Extra subsidie bij afkoppelen riool in Son

SON EN BREUGEL - Inwoners van Son en Breugel die hun regenwaterafvoer nog dit jaar afkoppelen van het riool, kunnen een extra subsidie tegemoetzien. In navolging van de gemeente stelt nu ook Waterschap De Dommel 300 euro in het vooruitzicht.

Son en Breugel is bezig met een omvangrijk traject om het afkoppelen van regenwater te stimuleren. Bijzonder daarbij is vooral dat huiseigenaren minder rioolheffing betalen zodra de afkoppeling een feit is. Inmiddels heeft de gemeente een eerste voorlichtingsbijeenkomst gehouden; er volgen er nog meer. Tot nu toe hebben zo'n twintig mensen de afkoppelsubsidie aangevraagd. Dat lijkt weinig, maar volgens wethouder Jan Boersma (CDA) is dat schijn. ,,Het is een subsidie die je pas kunt aanvragen als je al afgekoppeld bent. Veel mensen zijn er wel degelijk mee bezig. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er bij de voorlichtingsbijeenkomst tachtig man binnen zat.”

Niettemin kan de extra subsidie een mooie extra impuls zijn, denkt Boersma. Wie nog in 2019 zijn woning afkoppelt, kan dus rekenen op in totaal 600 euro: de helft van de gemeente, de andere helft van het waterschap. Die verdubbeling geldt voor maximaal vierhonderd aanvragen. Deze worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Het waterschap bekijkt in komende jaren opnieuw of het ook dan nog extra geld beschikbaar stelt. ,,Ik zou dus nu gebruikmaken van deze kans", zo prijst Boersma de regeling aan.

De volgende voorlichtingsbijeenkomst vindt op 10 september vanaf 19.30 uur plaats in sporthal De Bongerd. Daarbij zijn onder meer voorbeelden te bekijken van mogelijkheden om de afkoppeling vorm te geven.