Volledig scherm
Het scherm waarop de film wordt vertoond werd donderdag bevestigd in de Tiendschuur in Aarle. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Film over de oorlogstijd in Best in première

BEST - Vrijdagavond gaat hij in première; Buurtvereniging Aarle maakte in samenwerking met de Bestse Videoclub een film over de oorlogstijd in Best en de vijf uitverkochte voorstellingen vinden plaats in de Tiendschuur in Aarle. Henk van de Ven, lid van de buurtvereniging en mede-maker van de film vertelt.

,,Als werkgroep verfilmen wij al jaren de geschiedenis van onze buurt. De oorlogstijd kon daarin niet ontbreken vonden we, maar toen we met die film begonnen, bleek al gauw dat we dit breder moesten trekken dan alleen Aarle", vertelt van de Ven. Samen met Harry van Kollenburg, Giel van Schijndel, Cor Diemen en Rien Mulder maakte hij een film van anderhalf uur over de zwartste bladzijde uit de Bestse geschiedenis, aldus de filmmaker.

Van de Ven: ,,We wilden weten wat er is gebeurd in dit deel van Best toen de geallieerden hier landden in september 1944. In onze zoektocht naar het antwoord ontdekten we zo veel prachtig materiaal dat we besloten om de film met een uur uit te breiden." Het maken van de film sloot daarnaast ook perfect aan op de viering van het 200 jarig bestaan van Best dit jaar.

De heren gingen ook het gesprek aan met een aantal Bestenaren die er zelf bij zijn geweest. ,,Binnen enkele minuten hadden ze de camera niet meer in de gaten en kwamen de verhalen op tafel. Hun eigen kinderen stonden met hun mond vol tanden: 'Dit heeft onze pa nog nooit eerder verteld' zeiden ze dan." En dat was het meest bijzondere aan dit proces, zo zegt van de Ven. ,,Na de oorlog moest iedereen hard werken en gewoon verder. Als je ergens niet over praat, dan is het er ook niet. Dat was de instelling. Maar later komt het altijd naar boven, zo blijkt."

De film focust zich op de jaren voor de oorlog en die erna, maar vooral ook op de evacuaties van de bewoners in Best naar boerderijen in Aarle. ,,De meesten die we geïnterviewd hebben, hebben zelf de beelden nog nooit gezien." Na de film is er gelegenheid om na te praten met elkaar en vragen te stellen.

De vijf geplande voorstellingen waren binnen drie dagen uitverkocht, maar de film verschijnt binnen enkele weken op de website buurtverenigingaarle.nl.