Foto's van olifantenpaadjes in Rooi, als ode aan de speelse burger
SINT-OEDENRODE - Jan Verhagen fotografeerde dertig Rooise olifantenpaadjes en vraagt inwoners meer voorbeelden om een boekje samen te stellen.
Olifantenpaadjes zijn binnendoor-paadjes: ze bieden wandelaars en fietsers een kortere route dan bestaande paden. Je ziet ze overal: naar bushaltes, parkeerplaatsen en door plantsoenen.
Volgens Jan Verhagen uit Sint-Oedenrode zijn bestaande routes vaak onlogisch. ,,De tekenaar tekent de meest fantastische wegen en de speelse burger maakt er eigen routes langs. Kijk naar het olifantenpaadje op de kruising Lieshoutseweg / Vresselseweg. Dat paadje lag er vanouds. Ondanks het soms modderige pad nemen fietsers toch de verkorte route. Ze snijden maar enkele meters af maar mijden daardoor de haakse bocht en hebben minder last van afbuigend verkeer. Dit pad komt naar mijn mening beslist in aanmerking voor halfverharding. Precies zoals het zandpaadje Kastanjestraat / Bestseweg in Boskant. Daar winnen gebruikers uit de wijk 45 meter.”
Gewonde fietsers
Volgens Verhagen wordt dergelijk speels-rebels gedrag door mensen uit de buurt getolereerd. ,,De bewoner van het huis ernaast heeft witte reflecterende paaltjes langs beide zijden van het smalle pad geplaatst zodat fietsers niet in de sloot rijden of over de onzichtbare betonpaal. Voor de veiligheid maait hij regelmatig het gras.”
Olifanten hebben de typische eigenschap de kortste weg te zoeken naar voedsel en water. ,,De mens laat zich ook niet altijd leiden door gebaande wegen”, weet Verhagen. ,,Ik ben ook eigenzinnig en deze paden fascineren me door de manier waarop ze ontstaan. Eén iemand gaat binnendoor en de rest volgt. Soms vraagt dit enige aanpassing. Zo had de fietsoversteek op de rotonde aan de Hertog Hendrikstraat een scherp haakse bocht, richting Nijnsel. Herhaaldelijk gingen fietsers hier onderuit. Toen de gemeente een paar struiken weghaalde en met enkele tegels een soepele bocht legde, hoefden aanwonenden geen gewonde fietsers meer op te rapen.”
Dat mensen hun eigen olifantenpaadjes lopen bewijst het pad bij de Sloef / Kasteellaan. De gemeente legde hier een versperring aan maar fietsers en wandelaars slalommen er omheen.
Sporen van studenten
Verhagen: ,,Stedenbouwkundigen dienen te werken vanuit de praktijk. Er is een mooi Amerikaans voorbeeld. De campus rond een universiteitsgebouw werd pas ingericht toen studenten er hun sporen nagelaten hadden. Datzelfde gebeurde in Finland: voetstappen op het besneeuwde terrein lieten perfect de kortste route zien.”
Jan Verhagen vraagt foto’s of informatie over lange, korte en bochtige olifantenpaadjes in Rooi. Hij verwacht in het najaar voldoende materiaal te hebben om een fotoboek samen te stellen. ,,Ik voeg ook beschrijvingen toe van de ligging en het aantal meters dat fietsers en wandelaars winnen door gebaande paden te mijden.”
Tips via mail.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Al vijftig jaar drinkwater uit Son en Best; ‘Kwaliteit is zo goed dat eenvoudige reiniging genoeg is’
SON EN BREUGEL/BEST - Het productiebedrijf van Brabant Water op de grens van Son en Best bestaat 50 jaar. De locatie voorziet 24 dorpen in de regio van schoon drinkwater. In de komende jaren worden de 26 bronputten gedempt en vervangen. Pierre Segers (64) werkt er al 35 jaar. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | In topsport kan een aai over de bol dodelijk zijn | Miljoenen om welvaart in Antillen en Suriname te brengen
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 27 januari in de krant verschenen. -
Bestuurder laat bewusteloze fietser achter na aanrijding in Veghel
VEGHEL - Een automobilist die vorige week betrokken was bij een aanrijding met een fietser, is na het ongeluk doorgereden. Dat stelt de politie. Die is op zoek naar de bestuurder. De fietser raakte flink gewond bij het ongeluk in Veghel. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Alle hertjes in de ban: ‘Zijn ze nou helemaal gek geworden in Den Haag?’
DEN BOSCH - Hertjes voeren, wie is er niet mee opgegroeid? Maar vanaf 2024 doet minister van Landbouw Adema de hertenkampjes in de ban. Bezoekers van hertenkampjes in Brabant reageren fel. ,,We leven in een land waar langzamerhand alles wordt verboden.”
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Amicitia Schijndel eert twee bestuursleden
Als je al mer dan 35 jaar voorzitter bent van de lokale handboogvereniging, dan is een erelidmaatschap misschien op z'n plaats. Amicitia in Schijndel benoemde op de nieuwjaarsbijeenkomst daarom voorzitter Wim van Uden tot erelid. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?