Volledig scherm
De band Recover aan het werk op Fabriek Magnifique in 2018. © Van Assendelft

Gezocht: ieder die wil optreden tijdens festival in Veghel

VEGHEL - Ooit willen optreden voor een groot publiek? De organisatie van Fabriek Magnifique, het Veghelse evenement, roept mensen op zich te melden voor een plekje op het driedaagse festival.

Kunstenaars, muzikanten, theatermakers, dansers, fotografen, dichters, verenigingen en groepjes, amateurs en professionals. Fabriek Magnifique is naar hen op zoek. Het tweejaarlijkse festival in Veghel kent een open inschrijving, die in principe op 31 december sluit. ,,Iedereen kan zich melden; wij bieden aan de hand daarvan een programma aan", zegt artistiek leider Jan van Hoof.

Wie straattheater wil maken en daar geen ervaring mee heeft, kan zelfs begeleiding krijgen van een professionele artiest. ,,Die leert je de kneepjes van het vak, samen maak je een straatparade en kleine voorstellingen." Zo kan iedereen die wil, dus ook die onbekende badkamerzanger of achtertuin-acrobaat, voor een publiek van duizenden mensen gaan optreden.

75.000 bezoekers

Het bijzondere tweejaarlijkse festival, een combinatie van professionele en amateurkunst rond de thema's art & food, vindt dit jaar op 10, 11 en 12 juli voor de negende keer plaats in Veghel. Vorige keer trok het 75.000 bezoekers en 5200 deelnemers. ,,We willen in januari beginnen met het samenstellen van het schema. Om een idee te geven: de vorige editie hadden we 550 acts staan, verdeeld over 34 locaties. Best een klus om alles op elkaar af te stemmen", zegt Margriet Cobben van de organisatie.

Komende editie wil de organisatie nóg meer aandacht voor kleinschalige voorstellingen. Daarmee druist Fabriek Magnifique in tegen de trend van grootschalige evenementen.

Naast de grote podia zijn er tientallen plekken waar je als bezoeker je even heel beschut in je eigen wereldje kunt terugtrekken. ,,Wij willen dat je op ieder hoekje verrast wordt", legt Van Hoof uit. Hij probeert bijvoorbeeld de Bach-Kliniek naar Veghel te halen, een een-op-een-concert in een besloten 'behandelkamer'. Een ander voorbeeld is pianist John Vis, die vanuit zijn afgezaagde caravan werkelijk álle liedjes kan spelen die toehoorders aandragen.

Deelnemers krijgen geen honoraria. Het festival krijgt subsidie en bedrijven in de regio dragen veel bij.

Inschrijven kan via deze website.