Volledig scherm
gouden paar Hagenbeek © Corrie Bekkers-de Vries

Gouden paar Hagenbeek uit Son en Breugel: ‘Ik zat als enige oma in de klas’

SON EN BREUGEL - Na veertien keer verhuizen streken John (70) en Frieda Hagenbeek (69) neer in Breugel. ,,Onze laatste halte”, denkt het echtpaar. Op 27 juni vieren zij hun gouden bruiloft.

Het leven hier is goed. Toch denkt Frieda nog vaak aan voormalig Nieuw-Guinea. Daar speelde ze met buurjongetje John, had vriendinnen en ging er naar school. Toen Nieuw- Guinea in 1962 werd overdragen aan Indonesië verhuisde haar familie naar haar nieuwe vaderland: Nederland. Na omzwervingen kwamen John en Frieda elkaar weer tegen, werden verliefd en trouwden in bij hun ouders. ,,Je moest in die tijd twee kinderen hebben om in aanmerking te komen voor een appartement”, vertelt Frieda.

Volledig scherm
trouwfoto Hagenbeek © Corrie Bekkers-de Vries

John was beroepsmilitair, hij wilde geen weekendhuwelijk dus werd er vaak verhuisd. ,,Ik wilde bij mijn vrouw en kinderen zijn en koos er uiteindelijk voor om treinconducteur te worden. Er waren mooie en minder mooie dingen. Ik werkte 25 jaar als conducteur en had te maken met dertien zelfdodingen en ongelukken. Hoe je daarmee omgaat? Gelukkig werd ik altijd goed opgevangen en ik kon erover praten met Frieda. Maar de eerste zelfdoding vergeet je nooit.” Er gebeurden ook leuke voorvallen. John vond de tas van een mevrouw en bezorgde deze bij haar terug. ,,Ze wachtte me op met een grote bos bloemen.”

Frieda brak haar opleiding tot verzorgende af toen ze trouwde. ,,Toch wilde ik niet oud worden zonder diploma. Op mijn vijftigste zat ik als enige oma in de klas, haalde wel mijn diploma. Na een aantal jaren in de zorg maakten lichamelijke kwalen dit werk onmogelijk.” Vijftig jaar vlogen bijna als vanzelf voorbij. ,,Ik kan niet zonder haar.”