Volledig scherm
PREMIUM
De Heilige Oda, vertolkt door Riky Latijnhouwers, werd in een draagstoel door haar leefgebied van 1.300 jaar terug geloodst door ‘dragers’ van het gebied. Zoals vlnr Jos Rademakers (ARK), Mari Thijssen (Roois Landschap) en Mary Fiers (GOB). © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Grootse plannen voor meer natuur in Dommeldal: ‘Dit is de eerste stap van een marathon’

SINT-OEDENRODE  - ARK Natuurontwikkeling heeft grote plannen om de groene rijkdom van het Dommeldal tussen Breugel en Boxtel te versterken. Die ambities zette de organisatie gisteren kracht bij op haar eerste 5,6 hectare aan grond, nabij de Vresselse Hut in Nijnsel.

Het hoge gras is vochtig van een verse regenbui. De vorig jaar ingezaaide rogge golft heen en weer op het ritme van een lentebries. Rondom het veld staan plukjes bomen vers in het blad. In mei is het natuurlijk bijna overal goed toeven, zeker als de zon doorbreekt. En ja, beaamt projectleider Ger van den Oetelaar, hier in het Dommeldal bij Nijnsel is het al best mooi. ,,Maar het kan nog veel mooier", benadrukt de Boxtelse oud-wethouder. ,,Kijk maar eens onder je voeten: daar zie je maar één grassoort. Als we hier over vijf jaar weer staan, moeten dat er een stuk of dertig zijn. Dat trekt ook weer nieuwe diersoorten aan. Dan ziet het er niet alleen mooi uit, maar werken we ook aan hoogwaardige natuur in dit gebied.”

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.