De eerste boom wordt geplant.
Volledig scherm
De eerste boom wordt geplant. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Grote treurwilg als blikvanger Natuurpoort Best

BEST - De vernieuwing van Natuurgebied de Scheeken bij Best gaat flink vooruit. Dinsdag werd de eerste boom geplant bij het nieuwe poortgebouw aan de Vleut in Best.

,,We hadden het eigenlijk grootser willen doen”, zegt René Westerlaken, één van de aanwezigen, ,,maar met de huidige stand van zaken is dat niet verantwoord.”

De treurwilg met een omtrek van 1.20 meter wordt door een graafmachine in het gat gezet en overeind getrokken. De Natuurpoort die in Best wordt gerealiseerd, is nog in aanbouw, maar daarnaast zijn ze ook al druk bezig. Er wordt een vijver van 2000 vierkante meter gerealiseerd met daarin een eiland. De treurwilg die dinsdag werd geplaatst, dient als blikvanger.

Chocoladebol

Ook de eigenaren van BestZoo zijn aanwezig: Marian en Jos Nooren uit Lennisheuvel. Ze delen op gepaste afstand een chocoladebol uit aan de paar aanwezigen. ,,Het leek ons handig om eerst de boom te plaatsen en daaromheen de vijver aan te leggen”, zegt Nooren, ,,Anders hadden we de boom per boot naar het eiland moeten varen.”

Niels van den Elzen van Van den Berk Boomkwekerijen levert de bomen aan die geplant gaan worden. ,,Deze wilg is ongeveer dertig jaar oud en weegt met kluit wel een ton of zes”, vertelt hij. ,,Verder gaan we nog volwassen beuken, eiken en haagbeuken planten.”

Volwassen bomen

De keuze om met volwassen bomen te beginnen, maakt dat de vernieuwde omgeving direct allure heeft. ,,Het kleedt mooi aan.”

Verderop bij het nieuwe entreegebouw komen ook nog sier- en fruitbomen te staan. ,,Dat is mooi als straks klassen studenten naar het bezoekerscentrum komen. Die kunnen dan direct de natuur beleven.”

Hij is blij dat ondanks het coronavirus de aanbouw toch kan doorgaan. Hij heeft er vertrouwen in dat het allemaal goed komt. ,,De gebouwen worden aangekleed met populierenhout van gekapte bomen die naast de A2 stonden.”

Via de rotonde vlak bij het viaduct van de A2 bij Best, afslag 27 richting Sint-Oedenrode, kan men het nieuwe bezoekerscentrum en BestZoo straks goed bereiken. Ook het achterliggende landschapspark is straks vanaf die weg bereikbaar.