Volledig scherm
Leerlingen van het Heerbeeck College zoeken in kunst de sociale interactie . © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijne

Heerbeeck-leerlingen maken social hocker in Best

BEST - Voor het vijfde jaar op rij wordt op het Heerbeeck College in Best het Social Interaction-project georganiseerd. Via negen verschillende kunstvormen ervaren leerlingen hoe kunst kan helpen iets te vertellen wat zich in woorden moeilijk laat zeggen.

Zo gaan ze bijvoorbeeld samen met mensen van Campus Westerwind een voetenbankje mozaïeken. Het voetenbankje, de ‘social hocker’, is gebaseerd op de social sofa; betonnen bankjes die in het openbaar worden neergezet om mensen aan te moedigen een praatje te maken. Binnenkort wordt ook in Best zo’n bankje neergezet; een cadeau van de provincie vanwege het 200-jarig bestaan.

De social hocker krijgt een eigen plek, waarschijnlijk bij de molen aan de Molenstraat. De eerder genoemde negen verschillende kunstvormen bestrijken van alles, van het maken van een toneelstuk tot het verven van een grote muur bij het Heerbeeck College.

Alle projecten hebben gemeen dat er een boodschap uitgedragen wordt. Jonneke Reeser, cultuurcoördinator bij het Heerbeeck College, vertelt er méér over. ,,De leerlingen kunnen hun voorkeur uitspreken en gaan vervolgens in groepjes aan de slag. Vrijdagmiddag wordt er een presentatie gegeven in ’t Tejaterke.”

Het project ‘social hocker’ kwam voort uit contacten met de stichting 200 jaar Best. Hoe zou het onderwijs invulling aan dit jubileum kunnen geven? Iets wat in verbinding staat met de maatschappij? Toen kwam het idee van de hocker.

Binnen het Heerbeeck werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. ,,Er kwamen maar liefst 40 ontwerpen binnen. Lang niet allemaal waren geschikt, want het bankje is best groot en als je een heel gedetailleerd ontwerp maakt komt het niet goed uit de verf. Een brugklasleerling maakte een prachtig ontwerp met bloemen en silhouetten van mensen en ging met de eer strijken”, aldus Reeser.

Het bankje wordt ‘kaal’ aangeleverd, de leerlingen krijgen een cursus mozaïeken. ,,Daarna gaan ze samen met de mensen van Campus Westerwind aan de slag. Het is de bedoeling dat ze dan ook met hen van gedachten wisselen. Wéér een voorbeeld van sociale interactie.”