Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Hoe gaat Son plannen voor dorpshuis, Breugel Bruist en gemeentehuis betalen?

SON EN BREUGEL - Dorpshuis, Breugel Bruist en gemeentehuis zijn dure megaprojecten. De vraag is alleen waar Son en Breugel het geld vandaan haalt.

Een mooi plan, het nieuwe gemeentehuis. Daarover waren de leden van de commissie Algemene Zaken het woensdagavond roerend eens. De presentatie met inspirerende plaatjes door Frank Zewald van architectenbureau Inbo oogstte alom lof.

De renovatie van het monumentale gebouw wordt een stijlvolle combinatie van oud en nieuw. Waardevolle elementen blijven behouden, en door gebruik te maken van veel glazen wanden wordt het nieuwe gemeentehuis licht en transparant.

Het doortrekken van de reeds in gebruik genomen nieuwe vleugel naar het bestuurscentrum maakt dat Son en Breugel eind volgend jaar weer een representatief gemeentehuis heeft. Maar dat mooie plan kost in totaal wel zo'n vier miljoen euro.

Daarover had de commissie wel wat vragen, zeker omdat er ook veel geld gemoeid is met de bouw van het dorpshuis en de realisatie van Breugel Bruist. ,,Ik kan niet beoordelen of we binnen het budget blijven, want een grondexploitatie voor het hele centrumplan ontbreekt", vond Elly Brocken (Dorpsbelang). Ook Kees Vortman (VVD) had zijn twijfels: ,,We geven veel geld uit, maar hoe ziet het totaalplaatje eruit?"

Gereserveerd

Volgens burgemeester Hans Gaillard gaat het niet zozeer om een grondexploitatie, maar om hoe de kosten voor de centrumplannen zijn gedekt. ,,We hebben in de reserves middelen gereserveerd voor het centrum van Son en van Breugel. En we hebben een groeipad, dat betekent dat er jaarlijks 580.000 euro beschikbaar komt." En voor het gemeentehuis is er nog een derde geldstroom.

Gaillard maakt duidelijk dat op de komende begroting ook een deel van de dekking voor de renovatie van het gemeentehuis zal worden opgenomen. ,,Als je kijkt naar wat er uit het groeipad en de reserves gedekt worden, dan is er rekening gehouden met vier miljoen voor het gemeentehuis, vijf miljoen voor Breugel Bruist en zes miljoen voor het dorpshuis."