Hoe Lieve (12) de brugklas combineert met paaldansen op topniveau

Video || De grote stapNieuw op de ‘grote school’ en tegelijk doet ze aan paalsport op topniveau. Na twee maanden in de havo-brugklas op het Heerbeeck College deed Lieve Warmoeskerken (12) uit Best mee aan het WK in Canada.

Lenig als een spinnetje zwiert Lieve Warmoeskerken rond de paal die pontificaal in de woonkamer staat. Na een paar vloeiende bewegingen hangt ze ondersteboven, lange benen gestrekt. Alleen haar handen raken de paal, de vingers in een stevige grip. ,,Als je je tenen niet goed strekt, krijg je puntenaftrek’’, licht moeder Fleur toe.

In oktober deed Lieve, pas begonnen op de havo van het Heerbeeck College in Best, mee met het WK Paalsport in Montreal, Canada. Ze werd dertiende van de wereld in haar leeftijdsklasse. De topsportcarrière van Lieve verloopt vlot: ze ontdekte het ‘paaldansen’, zoals de scholier het zelf noemt, pas een jaar of twee geleden. ,,Een zus van een vriend deed het. Er stond een paal in de tuin en het leek me heel erg leuk om met haar mee te doen.’’

Op haar eerste NK zag Lieve wereldkampioen Dineke Minten uit Lieshout bezig. ,,Ik was meteen fan’’, zegt ze. Van haar ouders mocht ze lessen nemen bij haar idool. Minten nam Lieve op in haar team en ging als coach mee naar het NK dit jaar. Daar eindigde ze als tweede, waarmee ze zich kwalificeerde voor het WK.

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Schoolkeuzegids
Dit verhaal is onderdeel van onze special. Alle verhalen vind je in de bijlage van de krant van 14 januari 2020 of in ons online dossier.      

Trucjes

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Sportief was ze altijd al: ze deed aan boksen en judo en turnt nog steeds. Haar favoriete onderdeel is - niet verwonderlijk gezien de parallellen met de paal - de brug. ,,Op dat toestel kun je ook trucjes doen.’’

In de rustige periode traint Lieve een keer of vier in de week, bij Bettine Sarton in Best en met Minten in Berlicum. En thuis hangt ze elke dag wel in de paal, om te oefenen of te spelen. Maar richting het NK in juli wordt het aantal trainingsuren flink meer.

,,Dan ben ik er bijna dagelijks mee bezig. Dan hang ik bijvoorbeeld vijf minuten in de paal en moet ik elke drie seconden een ander trucje doen.’’ Het trainen behelst niet alleen het oefenen in de paal om soepel te blijven, maar ook krachttraining en opdrukken.

Voedingspatroon

Quote

We krijgen tien keer zoveel huiswerk, ik mis de vrije tijd van de basis­school

Lieve weegt 42 kilogram en oogt lenig genoeg. Er zit geen grammetje vet te veel aan. Zoals het in topsport overal gaat, wordt ook het voedingspatroon aangepast: het gezin Warmoeskerken gaat aan de avocado en walnoten, goed voor de spierontwikkeling.

Verder moet de act van maximaal drieënhalve minuut bedacht worden, met kleding en muziek. ,,Je moet de routines kunnen dromen. Als je erover na gaat denken, ben je te laat.’’ En dus visualiseert Lieve de oefeningen in haar hoofd, vol concentratie, terwijl de muziek op de koptelefoon speelt.

De vraag werpt zich op hoe ze dit kan combineren met school. Dat is op het Heerbeeck College lastiger dan voorheen op basisschool De Heydonck, erkent Lieve. ,,De overstap naar de havo was groot. Het voortgezet onderwijs is heel anders dan ik verwacht had. We krijgen tien keer zoveel huiswerk en moeten verslagen maken. Ik mis de vrije tijd van de basisschool.’’ Ze drukt haar tweelingbroer Storm, die een jaar gedoubleerd heeft en dus nog op de basisschool zit, op het hart te genieten van dit jaar. ,,Volgend jaar is het over.’’

Keuzes

Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Lieve is heel leergierig, zegt vader Erik. ,,Er zit prestatiedrang in haar. Zowel in haar sport als op school wil ze het goed doen. Maar er zitten te weinig uren in een dag. Lieve is vaak in tweestrijd met zichzelf om de juiste keuzes te maken.’’

De hoeveelheid proefwerken in de brugklas zorgt voor druk. Lieve: ,,Ik vind een 6 niet voldoende. Met alles onder een 8 ben ik niet blij.’’ Vanwege een regeling voor toptalenten heeft ze tachtig uur vrijstelling op school. En in de maanden voor een wedstrijd hoeft ze niet mee te doen aan gymnastiek.

In huize Warmoeskerken is de paalsport nog wel de restpost: school is belangrijker. ,,Je kunt van paaldansen geen kostwinning maken, dus school is haar toekomst’’, zegt Erik. ,,Maar als het een olympische sport wordt en er komen meer sponsors en meer aandacht, wordt het misschien anders.’’

Livestream

Haar klasgenoten op het Heerbeeck College vinden haar sport maar wat interessant. ,,Ze hebben tijdens het WK meegekeken met de livestream. De jongens keken er wel anders naar dan de meisjes. De jongens begonnen meteen over stripclubs en dat het sexy was en zo. De meisjes hadden meer zoiets van: ‘Dat wil ik ook kunnen.’’’