Flitspaal
Volledig scherm
Flitspaal © Nicolas Maeterlinck

‘Hoge snelheid in Son en Breugel aanpakken‘

SON EN BREUGEL Mooi dat een onderzoek nu laat zien hoeveel auto’s er waar door Son en Breugel rijden, maar in de commissie Grondgebiedzaken ging het maandagavond vooral over de hoge snelheid en over maatregelen om die snelheid af te remmen.

Inspreker Michiel Emmery zette gelijk de toon: ,,Op de Planetenlaan wordt zo hard gereden dat de maximale geluidsbelasting op de voorgevels van de woningen schrikbarend vaak wordt overschreden.” Een flitspaal zou uitkomst kunnen bieden. ,,Er wordt absurd hard gereden. Overal in het dorp”, reageerde Marco Pulles (VVD). ,,Dit rapport bevestigt wat we al wisten. Om het verkeer om te leiden moeten we bij de provincie zijn.” Monique van Zwieten (D66): ,,Mooi zo’n rapport, maar wat gaan we ermee doen?”

De commissie had vraagtekens bij het nut van het uitgebreide onderzoek naar de verkeersstromen door het dorp. ,,Als je praat met inwoners over het aantal auto’s over de Verlengde Gentiaanlaan zeggen ze simpel: ‘het zijn er teveel’”, zei Jan-Frans Brouwers (Dorpsbelang). Dat het weren van het doorgaande verkeer uit de bebouwde kom regionaal moet worden opgepakt, is een gegeven. Wethouder Jan Boersma: ,,In de regio kunnen we met dit rapport nu met harde cijfers het belang van een tweede aansluiting op Ekkersrijt aantonen.”

De gewraakte ‘straatjuwelen’ – verkeerspaaltjes als snelheidsremmers op de oost-westroute – kwamen ook weer langs. Dorpsvisie, en daarna ook D66 en Dorpsbelang, kondigden al een motie aan voor eind dit jaar om een alternatief te bedenken en die straatjuwelen weg te halen.

Boersma zag dat wat genuanceerder: ,,Voor veel aanwonenden die ik heb gesproken zijn het wel juwelen, voor automobilisten alleen hinderpalen.”

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.