Volledig scherm
Een stuk of honderdvijftig populieren langs de A2 is al gekapt, omdat ze te ziek waren. De rest volgt in januari of februari. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Hout A2-populieren bij Best gaat naar lokale projecten

BEST - De 2200 populieren langs de A2 die deze winter worden gekapt, eindigen hun leven niet alle in China of India. In de regio rond Eindhoven en Den Bosch hebben negen bouwprojecten zich gemeld om het lokale populierenhout af te nemen, meldt het platform Wehoudenjulliehier.nl

Onder de afnemers zit een CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) binnen het bouwproject Vredeoord in Eindhoven en dierentuin Best Zoo, die binnenkort uitbreidt. Ook de gevel van het nieuwe bezoekerscentrum voor Het Groene Woud in de Bestse buurtschap De Vleut wordt met het peppelhout bekleed. Een andere toepassing is het grootste houten gebouw van Nederland, dat langs de A2 bij Veldhoven verrijst. 

Volgens het platform kan populierenhout na thermische modificatie (verhitting onder hoge druk) zelfs als gevelbekleding voor buiten worden toegepast. Verder zou het kunnen dienen als wandbekleding, verdiepingsvloeren, plafonds en meubels.

De 2200 populieren langs de A2, tussen Best en het tankstation bij parkeerterrein Ooiendonk, worden de komende winter gekapt en vervangen. De eigenaren van de bomen, Rijkswaterstaat en de gemeenten Boxtel en Best, zijn bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Het platform is een initiatief van ondernemerscollectief Peppelhout.