Volledig scherm
Het woonwagenkamp aan de Terraweg in Best. © Archieffoto Flying Camera/Karel Tomeï

Inkrimpen kamp Terraweg Best van de baan

BEST - De voorgenomen krimp van het woonwagenkamp aan de Terraweg in Best van 31 naar 25 standplaatsen is van de baan. 

Uit gesprekken met bewoners van dit kamp én de mensen die voorheen woonden in de gesloopte chalets aan de Vogelkers, blijkt dat de behoefte aan standplaatsen de komende jaren juist gaat toenemen. 

Best moet, net als alle gemeenten, ruimte geven aan de woonvraag van woonwagenbewoners. Dat heeft minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken vastgelegd. Daarmee is het idee dat de kampen langzaam zouden  ‘uitsterven’ van de baan. Gemeenten moeten mensen die in een woonwagen willen gaan wonen ‘binnen een redelijke termijn een kans geven op een standplaats’, staat in de nieuwe regels. Die heeft Ollongren opgesteld in samenspraak met gemeenten, provincies en vertegenwoordigers van woonwagenbewoners, Roma en Sinti. 

Als eerste gemeente in deze regio heeft Best onderzoek afgerond naar de vraag naar standplaatsen. Daaruit blijkt dat er per direct behoefte is aan dertien standplaatsen. Negen op de Terraweg, drie op de Vogelkers en een gegadigde heeft geen voorkeur. Woningcorporatie Thuis laat op de Vogelkers tien nieuwe chalets bouwen, waarvan er al acht zijn vergeven. Die komen in de plaats van de oude chalets die zijn gesloopt. 

Jongeren

Uit de inventarisatie naar woonbehoefte blijkt dat in de toekomst de vraag naar plaatsen toeneemt omdat jongeren de leeftijd van achttien bereiken en zelfstandig willen gaan wonen. Dat gaat om negentien extra plaatsen tussen nu en het jaar 2036. 

Naast het onderzoek heeft burgemeester Hans Ubachs van Best gesprekken gevoerd met woonwagenbewoners én spijtoptanten die nu in een huis wonen maar terug willen naar het kamp. Hij stelt dat de gemeenteraad nu eerst aan zet is. Zo moet de raad zich buigen over het bestemmingsplan voor de Terraweg uit 2012. Daar staat nu nog in dat het aantal standplaatsen naar 25 gaat.

De gemeente moet ‘stap voor stap’ handelen om geleidelijk aan de vraag naar plaatsen te kunnen voldoen, zegt Ubachs. Hij wijst erop dat de toewijzing van standplaatsen aan dezelfde regels is gebonden als de toewijzing van sociale huurwoningen. Ook daar moeten gegadigden vaak jarenlang op wachten.

Omvang

Ubachs vindt dat de woonwagenbewoners ook iets kunnen doen om het aantal plaatsen te laten toenemen. ,,Het is niet alleen het probleem van de gemeente", vindt hij. Zo verschillen de kavels op het kamp aan de Terraweg sterk van omvang. Sommige zijn tot vijfhonderd vierkante meter groot, andere juist heel klein. Herindeling van het kamp kan meer plaatsen opleveren, maar dan moeten sommige huidige bewoners wel genoegen nemen met een kleinere kavel. 

Toch lijkt dat niet per se onoverkomelijk. Uit het onderzoek blijkt dat de woonwagenbewoners vooral de jongeren ‘een eerlijke kans’ willen geven op een standplaats. Ook kwam naar voren dat zij willen worden gezien als ‘volwaardige leden van de Bestse maatschappij'. 

Tachtig procent van de (oud)woonwagenbewoners heeft meegedaan aan het onderzoek.  Veel bewoners toonden zich positief over het onderzoek en de gesprekken. Zij waren vooral blij dat ze zich konden uitspreken en dat er naar hen is geluisterd. Zij kregen gelijktijdig met de raadsleden de resultaten toegestuurd.