Volledig scherm
Karst Benus (rechts) en Ilona Dorenspleet (midden) met dochter Tatum voor het nog aan te leggen park. Beiden zijn kartrekkers van het burgerinitiatief in Son. © Foto van de Meulenhof

Inwoners maken 'eigen' park in Sonniuspark in Son

SON EN BREUGEL - Het ontwerp voor de (her)inrichting van het park in Sonniuspark in Son is nagenoeg af. Wat nu nog een enigszins verwilderd en kaal terrein is van tien hectare groot, moet in 2020 'n inspirerende, educatieve en vooral duurzame en speel-, sport- en ontmoetingsplek worden.

Van blotevoetenpaden, een vlindertuin en natuurlijke klim- en klautertoestellen tot weelderige waterpartijen, picknicktafels en een prairietuin. De plannen klinken in elk geval veelbelovend. Stuk voor stuk zijn het ideeën afkomstig uit de koker van een dertigtal wijkbewoners van Sonniuspark.

De gemeente besloot in maart om al die ideeën tot een definitief ontwerp te brengen tijdens een bijeenkomst over de toekomstplannen voor de wijk. Daarnaast stelde de gemeente Karst Benus aan als projectleider. Benus is niet in dienst van de gemeente Son en Breugel en ook geen inwoner van Sonniuspark, maar vanuit zijn vakgebied wél ervaren in het aanjagen en enthousiasmeren van mensen. Dat bleek direct toen 25 wijkbewoners zich aanmeldden na zijn presentatie tijdens de bijeenkomst. Verdeeld over vier werkgroepen - natuur, sport, avontuur en beleven - konden de vrijwilligers losgaan met de plannen. De gemeente stelde daarbij enkel een aantal randvoorwaarden: houd rekening met de Rotterdam Rijn Pijpleiding, neem alleen ideeën op voor extensieve (rustige) recreatie en vlieg niet uit de bocht met het budget. ,,We zijn gestart met een open brainstormsessie, waarin ik heb gezegd: the sky is the limit", vertelt Benus, die tot het einde van het project aangesteld blijft als aanjager en procesbewaker. ,,Toen kwamen er hele toffe en vooral duurzame ideeën naar voren. Bijvoorbeeld om boomstammen als natuurlijk speeltoestel te gebruiken." Ilona Doorenspleet, voorzitter van de werkgroep sport, vult aan. ,,Wie wil er nu niet zo'n mooi park? Hier wonen veel mensen met jonge kinderen, het is toch super als je straks hier van alles kunt doen."

Park moet ook educatief zijn

Over alle zaken is tot in de puntjes nagedacht. ,,Niet alleen of het mooi en heel groen wordt, maar ook over de educatieve aard. Een fruitboomgaard bijvoorbeeld, een vlindertuin en een insectenhotel. En, kunnen mensen met een rolstoel vooruit op de voetpaden? En hoe voorkomen we rommel en overlast?"

De plannen zijn klaar. Het eindontwerp wordt op korte termijn aan de stuurgroep voorgelegd. Na een akkoord, krijgen de wijkbewoners het complete plaatje te zien. Dit gebeurt waarschijnlijk in februari 2020, waarna de inrichting voor eind 2020 moet zijn afgerond.