Volledig scherm
Schapenscheerder Jos Versantvoort was een van de beoefenaars van oude ambachten die in Breugel hun kunde toonden. © Sem Wijnhoven - FotoMeulenhof

Je eigen prijs bepalen op Breugelse rommelmarkt

SON EN BREUGEL - Breugel liep afgelopen weekend uit voor de tweede editie van het Breugels Festijn in de Asteroïdenlaan.

Normaal gesproken vindt het Breugels Festijn, dat ooit opgericht is ter vervanging van de plaatselijke kermis, in een van de laatste weekenden van september plaats. Mede-organisator Geert van den Eertwegh legt uit dat het evenement dit jaar naar voren gehaald is om ruimte te maken voor de herdenking van de bevrijding van Son en Breugel, 75 jaar geleden. ,,De organisatie van het Breugels Festijn is ook actief betrokken bij het bevrijdingsconcert, dus daar hebben we in goed overleg plaats voor gemaakt." De organisatie weet niet precies hoeveel bezoekers er zijn, maar enkele duizenden lijken er zeker over het terrein te lopen.

Rommelmarkt

Op zaterdag ligt de nadruk van het Breugels Festijn op het kinderprogramma en de quiz, 's zondags staat een trein van tientallen kraampjes aan weerszijden van de Asteroïdenlaan opgesteld. Daar verkopen Breugelnaren allerlei waren op een rommelmarkt. Een van hen is Jeroen van Baardwijk, die om de hoek van het festivalterrein woont. In zijn kraam ligt onder meer een theezeefje, pluggen, een beitel en zelfs een bus met karbiet. ,,Dit is voor mij de eerste keer. Ik heb de garage leeggeruimd, dus ik hoop er de komende jaren vanaf te zijn." Zijn spullen zijn niet geprijsd, maar worden verkocht voor 'wat de gek ervoor geeft'. Mensen mogen zelf de prijs bepalen, Van Baardwijk bepaalt vervolgens of hij het ermee eens is: ,,En meestal zijn we het ermee eens, het is al snel goed. Mensen betalen meestal meer dan ik ervoor zou vragen. Er wordt weinig onderhandeld dus."

Tussen de kraampjes, de muzikale optredens en de frietkraam staan ook veertien schapen. Er is namelijk speciaal ruimte gemaakt voor beoefenaars van oude ambachten om hun kwaliteiten te laten zien. Zo is er een palingroker, een workshop boogschieten en Jos Versantvoort laat kinderen zien hoe hij schapen scheert. ,,Zodra ik begin te scheren, zie je meteen dat mensen even blijven staan om te kijken. Eigenlijk hoor je ze te scheren in het voorjaar, maar deze schapen kunnen de hele winter naar binnen wanneer ze dat willen, dus die zullen het niet koud hebben."