Johnny Cleven brouwt Sluwe Vos: authentiek tripel bier uit Best
Drie jaar geleden begon hij speciaal bier te brouwen in de keuken. Nu staat hij op het punt om over te stappen naar een professionele brouwerij. Johnny Cleven brouwt Sluwe Vos, een tripel bier van 8 procent met een verfijnde, kruidige afdronk. Want als amateurkok denkt hij in smaken. Zijn brouwerij heet Implosion Brewing.
,,Samen met een vriend beoordeelde ik speciale biertjes via bier-apps. We zeiden tegen elkaar dat wij toch wel beter bier zouden moeten kunnen maken. En zo is het begonnen”, lacht Cleven. Ze raadpleegden fora, lazen boeken en schaften de nodige apparatuur aan. Het brouwen kon beginnen, in de eigen keuken.
,,Soms was het net een oorlogsgebied”, herinnert hij zich. ,,Dan was er weer eens iets omgevallen en moesten we flink dweilen. Na zo’n twintig keer brouwen bouwde ik een schuur in de tuin waar ik aan de slag ging. En nu ben ik klaar voor het grote werk, zeg maar.”
Een tripel hoef je niet vers te drinken
Hoewel hij een fan is van IPA-bier, (Indian Pale Ale), is zijn eigen brouwsel een tripel geworden: Sluwe Vos. Want dat blijft langer goed. ,,Dat hoef je niet per se vers te drinken.” Het brouwen zelf is vooral een kwestie van geduld hebben, vertelt hij. ,,Iets moet zo maar drie weken staan voordat je de volgende stap kunt nemen. De meeste arbeidsuren gaan eigenlijk zitten in het goed schoonhouden van alles, want je wilt natuurlijk geen infectie in je bier.”
Nee, eigenlijk vindt iedereen het bier al meteen lekker als ik het ze laat proeven. Ze hebben geen verbetersuggesties
Zijn Sluwe Vos bevat ook kruiden. ,,Ik denk in smaken” legt Cleven uit. ,,Bier bestaat uit water, graan en hop. Als hop gebruik ik saaz en cascade en daar passen de kruiden kardemom en koriander heel goed bij. In de loop der tijd heb ik de smaak steeds iets weten te verfijnen.” Komt dat door de feedback die hij krijgt van de proefdrinkers? ,,Nee, eigenlijk vindt iedereen het bier al meteen lekker als ik het ze laat proeven. Ze hebben geen verbetersuggesties.”
Zevende bij eerste wedstrijd
Een thuisbrouwer mag geen bier verkopen maar wel aan wedstrijden meedoen om de krachten te meten met de ‘concurrentie’. ,,De eerste keer dat ik meedeed werd ik al meteen 7de van de 40. Daar ben ik best trots op. Maar helaas liggen die wedstrijden vanwege corona nu stil.”
Onlangs besloot hij om een samenwerking aan te gaan met Brouwerij Dorst, op C’park Bata. ,,Dan ga ik van 50 liter in de schuur in een keer over naar 200 liter. En natuurlijk ga ik zelf mee-brouwen. Ook hebben zij de nodige accijnsvergunningen zodat ik het bier echt kan gaan verkopen.”
Cleven noemt zichzelf een ‘beerfluencer’: zijn Instagram-account addicted2craftbeer heeft al meer dan 10.000 volgers en zijn webshop met dezelfde naam loopt ook goed. Hij werkt nu bij een bank en denkt niet dat hij ooit van bierbrouwen zijn beroep kan maken. ,,Maar als ik het parttime zou kunnen doen zou het ook al heel mooi zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bezwaar tegen schrappen Makro in Best als ‘Airport Eindhoven Parking’
BEST - Quick Parking legt zich niet neer bij het schrappen van het parkeerterrein bij de Makro in Best als transferium voor passagiers van Eindhoven Airport. Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente. -
PREMIUM
Oekraïners gaan wonen en helpen in verpleeghuis Veghel
VEGHEL - Twintig Oekraïners gaan tijdelijk wonen en ook meehelpen in verpleeghuis De Watersteeg in Veghel. Het gaat om vluchtelingen die al maanden elders in de gemeente verblijven. Zij willen en kunnen een bijdrage leveren aan de ouderenzorg. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Groeiplan lelijk, niet divers, veerkrachtig of innovatief; Eindhoven in inwoners per ha slecht idee
EINDHOVEN - Thom Aussems stelt dat Eindhoven naar 37 inwoners per hectare moet gaan (ED 14-01) en spreekt over de lobbygroep EHVXL die groei in hoogbouw wil. -
Best mag meedenken over het stationsgebied: ‘Het is een dorp en moet dorps blijven’
BEST - Treinreizigers en omwonenden van Station Best mochten zaterdag hun kijk geven op de toekomst van het stationsgebied. ,,Zeer goed initiatief’’, vindt een voorbijganger. ,,Een wassen neus”, vreest een ander. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Noordkade pakt uit tijdens eigen ‘Nacht van’
VEGHEL - De Slagwerkgroep van Frisselstein verwelkomde vrijdag kort na zeven uur de eerste bezoekers van de Nacht van de Noordkade. Nog de hele avond presenteert de vroegere fabriek zich als dé cultuur- en uitgaansplek van Veghel.