Schenking aardbeientoren aan BSO Little People  Leden van het IVN planten samen met de kinderen de aardbeien.
Volledig scherm
Schenking aardbeientoren aan BSO Little People Leden van het IVN planten samen met de kinderen de aardbeien. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Jubilerend IVN schenkt BSO’s in Best zoete verrassing

BEST - IVN Best viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan en schenkt aardbeitorens aan de buitenschoolse opvangcentra (BSO) in Best. 

De aardbeitorens zijn gemaakt door Campus Vitaal. Aardbeienkwekerij Van Beerendonk schonk meer dan 300 planten, die door de kinderen onder leiding van het IVN in de torens zijn geplant.

Annelies Berende, IVN-vrijwilliger, kwam met het voorstel een aardbeitoren cadeau te doen. ,,Het heeft met de natuur te maken, de kinderen leren ervan want zij moeten voor de aardbeiplanten zorgen en het heeft ook nog een duurzaam karakter want we gebruiken populierenhout voor de toren.”

Duurzaamheid

En dat niet alleen, de torens zijn gebouwd door Campus Vitaal; een organisatie waar duurzaamheid troef is. Hans Hendriks is één van de oprichters van Campus Vitaal en bestuurder. ,,Bij ons werken mensen die om wat voor reden dan ook niet deel kunnen nemen aan het reguliere arbeidsproces. Let wel, het is geen dagbesteding die gelinkt is aan de zorg, maar een arbeidscollectief. De opzet is kleinschalig zodat we voldoende aandacht en begeleiding kunnen bieden. We leggen ons toe op het maken van producten van populierenhout. Je hoeft geen specialist houtbewerking te zijn, je kunt ook schuren of verven.”

4 etages

De Campus levert uitsluitend maatwerk en maakte op verzoek van IVN twee ontwerpen voor de aardbeitoren waaruit de BSO’s konden kiezen. Elke toren bestaat uit 4 etages; er gaat 120 liter grond in en 63 aardbeiplanten. De torens werden leeg afgeleverd bij de BSO’s en daar ter plekke met de kinderen afgemaakt.

,,Anders was het veel te zwaar om te vervoeren”, legt Berende uit. ,,Ik had alles al voorbereid, dus de juiste hoeveelheid grond per etage. En de plant moet op de juiste wijze in de bak gezet worden om te zorgen dat de aardbeien aan de buitenkant verschijnen zodat ze makkelijk geplukt kunnen worden.”

Maar zover is het nog niet. Het duurt zeker nog een week of acht voordat er iets te plukken valt. En daarvoor is een goede verzorging natuurlijk onontbeerlijk. Drie keer per dag water geven en daarnaast natuurlijk veel liefde en aandacht.