Volledig scherm
Toos en Theo Scheepens. © Sem Wijnhoven/fotomeulenhof

Jubileum Avond van het Nederlandse Lied in Best

BEST - De Avond van het Nederlandse lied in Best werd een kwart eeuw voor het eerst gehouden. Inmiddels is het zo’n traditie geworden dat Erfgoedvereniging Dye van Best de avond op de lijst van ‘immaterieel erfgoed’ heeft gezet. Vrijdag 26 april vindt het liedjesfeest dus voor de 25e keer plaats in Café Manus.

Theo en Toos Scheepens maakten in 1993 kennis met ‘De avond’ in Sint-Oedenrode en waren meteen verkocht. Dat moest in Best toch óók kunnen! Ze haalden Manus over om het in zijn kroeg te mogen houden en vormden een liveband genaamd 'Nix Mer an Doen' om de zangers te begeleiden. De eerste avond werd meteen een doorslaand succes. 

Op handen

,,Dat komt met name door het saamhorigheidsgevoel", vertelt Toos Scheepens. ,,Muziek verbroedert. Je staat op een klein podium te zingen met het publiek direct voor je en die zingen allemaal mee. Ze dragen je op handen. Ook als je niet goed kan zingen. Dus al ben je je tekst kwijt of je zet te laat in: het publiek redt je." 

En de band trouwens ook. Of je nou te hoog, te laag, te vlug of te langzaam zingt, de band volgt je naadloos. Volgens Scheepens is dat het geheim van het succes. De deelnemers geven ruim van tevoren aan wat ze gaan zingen en vervolgens studeert de band al die liedjes in. Dat is geen geringe taak, want er vinden minimaal 33 optredens plaats. 

Youtube

Het aanleveren van de liedjes gaat tegenwoordig met Youtube wel wat makkelijker dan vroeger, legt het organiserende echtpaar uit. Toen moesten er nog cassettebandjes, bladmuziek en songteksten geregeld worden en gingen Toos en Theo er regelmatig op uit om de boel bij elkaar te scharrelen. Tijdens de generale repetitie kunnen zangers en band aan elkaar wennen. Op de avond zelf is het de bedoeling dat je verkleed komt als de artiest wiens liedje je gaat zingen. Elke deelnemer krijgt een ‘gouden stuiver, net als destijds bij 'het televisieprogramma Stuif Es In voor kinderen. Naarmate je vaker meedoet krijg je een dubbeltje of zelfs een kwartje. ,,Als iemand nog kwartjes heeft trouwens. Die zijn van harte welkom", zegt Theo Scheepens meteen lach. 

Repetitie

Sommige deelnemers doen al voor de zestiende keer mee. Elk jaar zijn er ook weer een paar debutanten.
Vrijdag 26 april om 20.45 uur is de aftrap. De generale repetitie is woensdag 24 april, eveneens om 20.45 uur. Deze openbare bijeenkomst is ook leuk om als toeschouwer bij te wonen.