Antwan Kuis (links) en Rini Braat organiseren Avond van het Licht in Sint-Oedenrode.
Volledig scherm
Antwan Kuis (links) en Rini Braat organiseren Avond van het Licht in Sint-Oedenrode. © Fotomeulenhof/DCI Media

Kaarsjes voor geliefden branden in Rooi

SINT-OEDENRODE - Tijdens de Avond van het Licht in Sint-Oedenrode herdenken nabestaanden de dood van hun naasten.

Allerzielen is net achter de rug. In Sint-Oedenrode hebben ze een andere manier bedacht om hun overleden naasten te herdenken. ,,In tegenstelling tot zuidelijke landen die hun dode familieleden feestelijk herdenken, tonen Nederlanders minder emotie. Pastoraal werkster Manon van den Broek wilde daarin verandering brengen”, vertelt medeorganisator Rini Braat. ,,Vorig jaar was er voor het eerst een Avond van het Licht. En de grote opkomst – zo’n vijfhonderd mensen – was een complete verrassing. Zij toonden dat wij de dood niet meer wegstoppen, dat we erover durven praten en onze gevoelens willen tonen.”

Komende vrijdag is er in de Martinuskerk een herdenking voor overledenen. Deze is niet kerkelijk getint maar bedoeld voor een ieder die een vriend of verwant mist en troost zoekt in het samenzijn. Na het ritueel in de kerk krijgen bezoekers bij de hoofdingang van het Martinuskerkhof een kaars om op het graf van hun dierbaren te plaatsen. Braat: ,,Het kerkhof is sfeervol verlicht met honderden lichtjes en fakkels. Prachtig. Samen met zang van koor Aurora en de koperblazers van Nos Jungit Apollo geeft dit een gevoel van geborgenheid en begrip voor elkaars verdriet.”

Antwan Kuis is een van de vrijwilligers. Hij stelt zijn rouwcentrum open voor een kop koffie, een praatje of om stil bij elkaar te zijn. ,,De route kerk, kerkhof en rouwcentrum leent zich voor een mooie afsluiting. Zowel op het kerkhof als in het rouwcentrum is de sfeer warm en ingetogen.”

Voorheen was het gebruikelijk om tijdens Allerzielen de familie van overledenen uit het afgelopen jaar uit te nodigen voor een kerkelijke herdenkingsdienst. Braat: ,,Maar het kan zoveel groter. Wie niet naar de herdenkingsdienst komt kan toch een kaarsje op iemands graf plaatsen. De dood ís geen taboe en dierbaren zijn na een jaar niet vergeten. Het is zó ongelofelijk mooi om degene waarvan je hield, te laten zien dat deze in jouw herinnering nog leeft.”

De herdenkingsdienst begint om 19.00 uur. Om 19.45 uur krijgen bezoekers kaarsen aan de poort, het kerkhof is open tot 21.00 uur.