Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Klacht over VGZ van Sonse huisartsen landelijk gedeeld

SON EN BREUGEL - De klacht van twee huisartsen uit Son en Breugel dat zorgverzekeraar VGZ te weinig geld wil vrijmaken voor ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg, wordt landelijk gedeeld. 

In een brandbrief aan VGZ-bestuursvoorzitter Tom Kliphuis beklagen Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, en Martin Bontje, voorzitter van eerstelijns-koepel InEen, zich over de opstelling van de VGZ-onderhandelaars. ‘We ontvangen zoveel zorgelijke signalen van leden over de contractering 2020-2021 dat we deze nu met grote urgentie onder uw aandacht brengen. De indruk is dat VGZ zo min mogelijk beweegt en waar mogelijk budget-neutrale afspraken probeert te maken. Dat staat haaks op de enorme druk die in de eerste lijn wordt beleefd'.

De Sonse huisartsen Christian de Groot en Claire van de Velde nemen geen nieuwe VGZ-patiënten meer aan vanwege de harde opstelling van de verzekeraar.

‘Geen optie’

In de onderhandelingen staan de huisartsen ‘met de rug tegen de muur', stellen Kalsbeek en Bontje. ‘Voor zorgaanbieders is het niet tekenen van contracten eigenlijk geen optie. Dan kunnen ze vanaf 1 januari 2020 geen ketenzorg leveren, stopt de wijkgerichte zorg en komt de continuïteit van de organisatie in gevaar'. Zij roepen de VGZ-bestuurder op om te stoppen met het opleggen van ‘onwerkbare eenzijdig vastgestelde plafonds waardoor patiënten van goede zorg verstoken blijven of zorgaanbieders verleende zorg niet betaald krijgen'.

Stroef

Dat VGZ zich hard opstelt bevestigen Arnold Romeijnders, medisch directeur van de regionale huisartsengroep PoZoB en Jan Erik de Wildt, directeur bedrijfsvoering van De Ondernemende Huisarts (DOH), waarbij de twee Sonse huisartsen zijn aangesloten. Romeijnders: ,,De onderhandelingen verlopen stroef. Het is nog geen gelopen koers.” De Wildt: ,,Het loopt moeizaam. We praten op 3 december verder.”

VGZ hoopt dat de contractbesprekingen ‘op korte termijn’ kunnen worden afgerond. 'De continuïteit van de zorg gaat ook ons aan het hart'.