Volledig scherm
PREMIUM
Henk Sierdsema bij de poel, die nu al grotendeels droog is komen staan. © Jean Pierre Reijnen

Klimaat in Brabant: De grutto gaat en de exoten komen volgens vogelkenner Henk Sierdsema

ZomerserieSINT-OEDENRODE - De afspraak staat voor 10.00 uur in de ochtend, maar bij aankomst in Vresselsbos/ Hazenputten in Sint-Oedenrode heeft Henk Sierdsema al enkele uurtjes in de natuur achter de rug. Hij toont een foto, die hij bij het krieken van de dag heeft gemaakt. Een kraakhelder plaatje van een kleurrijke ijsvogel, die zich op een paar meter van zijn bankje had neergevlijd op een tak. ,,Mooi hè", glundert hij.

Klimaat in Brabant
Het klimaat verandert. Wat merken we daar nu al van in Brabant? Het ED belicht de gevolgen in een serie artikelen. 

Zo'n ijsvogel laat zich steeds vaker fotograferen, vertelt de Rooise vogelkenner. ,,De ijsvogel kan slecht tegen kou. Strenge winters doen de populatie flink slinken, maar als die uitblijven, groeit het aantal snel. Dat zie je nu gebeuren.”

Even later wandelen we verder richting een poel, die nu al voor een groot deel is drooggevallen. De extreem droge zomer van vorig jaar laat zich nog altijd voelen, de grondwaterstand is laag en op deze plek heeft het water zich al ver teruggedrongen. Zorgelijk. De echte zomer moet immers nog beginnen.

  1. Van uitstel komt afstel: druppel voorgoed verleden tijd op milieustraten Meierijstad

    Van uitstel komt afstel: druppel voorgoed verleden tijd op milieustra­ten Meierij­stad

    VEGHEL - Het komt niet meer goed met de druppel in Meierijstad. Het college van B&W heeft besloten dat het betalingssysteem voor de milieustraten in Meierijstad de prullenbak in kan. Vanwege technische problemen functioneerde dit systeem (met achteraf betalen één keer per jaar) vanaf het begin al niet. Nu wordt ervoor gekozen om met een pinbetaling direct af te rekenen. De druppel blijft wél in gebruik voor het gebruik van de ondergrondse containers.