Volledig scherm
Toon van de Loo organiseert de Klompenrit in Best. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Klompenrit Best moet vast evenement worden

BEST / OIRSCHOT - Na een succesvolle eerste editie afgelopen jaar heeft Toon van de Loo besloten dit jaar opnieuw de Klompenrit te organiseren. De paardenwedstrijd zal ook deze september door het Groene Woud worden uitgezet. Van de Loo hoopt op een nog grotere opkomst deze keer.

,,Vorig jaar waren we met zo’n 45 aanspanningen. Dit jaar willen we zeker wel naar 65 deelnemers met aangespannen paarden”, weet Toon van de Loo. De tocht is dit jaar ook iets langer, 30 kilometer. ,,We gaan nu helemaal over de Oude Grintweg richting Oirschot.”

Samen met Willem van Berendonk, die helpt met de publiciteit en website, vertelt Van de Loo over de wedstrijd. ,,We willen het evenement ieder jaar laten terugkeren op de eerste zondag van september.” Tijdens zo’n wedstrijd rijden paarden en hun verzorgers een tocht waarin ze diverse puzzels moeten oplossen. Die puzzels geven aan welke kant ze uit moeten gaan. ,,Uiteindelijk gaat het om de punten, niet om de snelheid, want het moet voor iedereen leuk en gezellig blijven. Ook voor de paarden”, vertelt Van Berendonk. ,,Als deelnemers een verkeerde afslag nemen stuiten ze vanzelf tegen een bord en weten ze dat ze fout zijn gegaan.”

Schouwspel

De wedstrijd start bij de kruising Broekstraat en Mosselaarsweg in Best. Bij stal Rooth in Oirschot is de pauze. Beide momenten kan publiek komen kijken. Van de Loo: ,,Iedereen zorgt ervoor dat de paarden en karren er mooi uitzien. Het is een echt schouwspel.” De organisatie is vooral erg dankbaar voor het enthousiasme én de medewerking van de gemeenten, vrijwilligers en van de sponsors.

Inschrijven voor de rit kan nog tot 31 augustus via de website en kost 20 euro per equipe inclusief consumpties voor de deelnemers als verzorging voor de paarden.