Volledig scherm
Frans Hendriks wil van de Fioretti-leerlingen weten wie er wel eens pest. En wie iemand die gepest wordt helpt. © Roel van der Aa

Leerlingen uit Meierijstad leren 'Oorlog is meer dan knallen'

MEIERIJSTAD - Zo'n 2700 leerlingen uit Meierijstad krijgen deze week lessen over vrijheid op het militaire basiskamp. ,,We laten de kinderen zien dat oorlog meer is dan kogels knallen."

Attention! Zo, Frans Hendriks heeft de aandacht van de groep leerlingen van het Fioretti College uit Veghel. Verkleed als Canadese korporaal - zijn moeder werd bevrijd door Canadezen - geeft hij op het basecamp op de Vlagheide tussen Schijndel en Eerde lessen over vrijheid. Drie leerlingen per groep mogen helmen uit de Tweede Wereldoorlog opzetten. ,,Wie pest er wel eens?", wil Hendriks weten. ,,Antwoorden mag, zwijgen mag ook. We leven immers in vrijheid."

Even later wil de vrijwilliger van Operatie Market Garden weten wie wel eens iemand helpt die gepest wordt. De leerlingen die hun vinger opsteken, komen in het dagboek van Hendriks. En krijgen een baret op, die ze even later de lucht in mogen gooien. ,,Jullie zijn mijn helden, de bevrijders van nu. Vrijheid, blijheid, maak er een mooi schooljaar van." En weg zijn de leerlingen van groep 2 van het Fioretti. Op weg naar het volgende display waar zij lessen krijgen over de oorlog en vooral over de vrijheid. Het thema is 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'. Kinderen worden aan het denken gezet wat vrijheid voor hen betekent. ,,Voor mij betekent het dat ik mag zeggen en denken wat ik wil", zegt Amy Abdo (12) uit Heeswijk-Dinther. En haar leeftijdsgenoot Maud Timmermans uit Vorstenbosch: ,,We moeten ons wel aan de regels houden, schelden mag niet."

Zo'n 2700 leerlingen van scholen uit Meierijstad volgen deze week het educatieprogramma op het basecamp. ,,We laten de kinderen zien dat oorlog meer is dan kogels knallen", zegt Loes Kuijper (27) uit Veghel. ,,We leren hen ook wat er gebeurde in veldhospitalen en werkplaatsen."

De lerares natuurkunde op het Fioretti College is deze week vrijwilliger op het basecamp. Sinds een aantal jaren is ze helemaal enthousiast geraakt over oorlogsgeschiedenis. ,,Ik kwam erachter wat er in Veghel allemaal gebeurd is in de oorlog en ben me erin gaan verdiepen. Nu zit ik er helemaal in." Het educatieprogramma startte al eerder. Kuijper: ,,Cultuurkade zette een lesprogramma op over dilemma's. Bij het verzet gaan is leuk, maar je brengt ook je familie in gevaar. Dilemma's die aan het denken zetten."