Matthijs van den Broek tijdens een reis met zijn school naar Peru.
Volledig scherm
Matthijs van den Broek tijdens een reis met zijn school naar Peru. ©

Matthijs uit Best naar halve finale Biologie Olympiade: 'Maar natuurkunde vind ik nog leuker’

BEST - Matthijs van den Broek (17) uit Best is door naar de halve finale van de Internationale Biologie Olympiade. Wint hij op nationaal niveau? Dan mag hij door voor de internationale titel. Helaas dit jaar niet in Japan, maar gewoon thuis aan de eettafel.

,,Vorig jaar mocht ik ook door naar de nationale finale, maar toen kwam het niet uit met de toetsweek en mijn schoolreis”, vertelt Matthijs, ,,Dus ik probeer het dit jaar gewoon nog een keer.”

Elk jaar doen alle vwo-bovenbouwleerlingen van het Heerbeeck College in Best mee aan de voorrondes van de Biologie Olympiade. Dit jaar ging het op inschrijving, omdat de Biologietoets tegelijk viel met de proefwerkweek van de school zelf.

Puur voor de uitdaging

,,Ik besloot me in te schrijven, puur voor de uitdaging. Zou het me dit jaar weer lukken? Deze keer is er wel ruimte om mee te gaan naar de nationale en internationale rondes”, aldus Matthijs.Van de honderd best scorende leerlingen in Nederland die mee mogen naar de tweede ronde, blijven er uiteindelijk 20 over. Tien uit vwo 5 en tien uit vwo 6.

Matthijs is er daar dus een van. ,,We kregen eerst een studiebundel over planten opgestuurd waar we een toets over kregen. Voor de nationale moeten we opnieuw een flink aantal hoofdstukken uit een boek kennen én in een duo een onderzoeksvoorstel schrijven.”

Op kamp

Normaal gesproken zouden de nationale rondes in Wageningen zijn. ,,Je zit dan met de twintig finalisten een week lang op kamp en krijgt colleges van bekende biologen. Helaas is dat dit jaar allemaal online”, vertelt Matthijs. Ook de internationale finale in Japan gaat niet door, maar is online. ,,Dat vind ik wel heel jammer.”

Maar de reis was toch al niet de reden dat Matthijs meedoet aan de wedstrijd. Het is voor hem een uitdaging. Biologie vindt hij simpelweg interessant, maar dat vindt hij van meer vakken. Matthijs: ,,Volgend jaar ga ik Werktuigbouwkunde studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Biologie is leuk, maar vakken als natuurkunde en techniek vind ik nog interessanter.” Hoe hij zich voorbereidt? ,,Herhalen, herhalen”, zegt hij, ,,Net zolang tot ik het onthoud.”