Medewerkers milieustraat Sint-Oedenrode: ‘Niet normaal wat voor moois er soms tussenzit’
SINT-OEDENRODE - Van alle spullen die naar de stort gaan, is nog een heleboel te redden, maken of hergebruiken. Maar dan moet je dat vuil wél goed sorteren. Ronny, Rick en Cor van de WSD laten zien hoe, tijdens de vuurdoop van de drive-thru proef bij de milieustraat in Sint-Oedenrode. En ook wat je zoal tegenkomt.
,,Deze kan nog prima mee”, en ,,die ledikantpoten kunnen na een poetsbeurt zo weer onder een ander bed”, of ,,die airfryer die vanochtend gebracht werd, die zat zelfs nog helemaal nieuw in de doos. Die dame was 20 kilo afgevallen en wilde dat ding niet in huis.”
Werkelijk van alles komen ze tegen, vertellen de mannen van de milieustraat. Of de ‘stort’, zoals het in de volksmond heet. Al dekt dat woord de lading niet, want het is echt niet zo dat er alleen maar rotzooi naartoe gaat, wijst de drive-thru proef uit. Waar voorlopig één keer per week de medewerkers op het ‘spullenplein’ direct na inlevering de boel sorteren, en beoordelen wat in aanmerking komt voor hergebruik of reparatie. ,,Demonteren, een oppoetsbeurt, naar de kringloop, gebruikt voor nieuwe meubels. Kan allemaal”, vertelt Ronny Bukkems, de beheerder hier. Ook checken de mannen welke materialen als grondstof te gebruiken zijn.
Verbrandingsoven
Daar komt weer een auto aan: ,,Ja, ja, kom maar deze kant op”, roept medewerker Cor een keer naar de bestuurder. Die kan al zijn ‘zooi’ in een keer op een lange tafel kwijt. ,,Net zo gemakkelijk als om alles in een keer bij het restafval te kieperen dus. Daar gaat normaal al het ‘overige’ spul naartoe, het afval dat daarna linea recta naar de verbrandingsoven gaat”, weten de mannen. Aan het einde van de dag zijn dat vaak twee volle containers. Nu met de test is er maar een halve gevuld. Verder zijn alle spullen verdeeld en krijgen een tweede kans.
Radio’s, televisies, een portable heliumfles, nog in de doos. Maar de nummer één regel is, niks gaat mee naar huis, en daar houden de medewerkers zich strikt aan. Al komen ze best mooie ‘spullekes’ tegen. ,,Dat gereedschap ziet er nog goed uit”, zegt Cor. ,,En dat strijkijzer ook, al zou ik die zelf niet hoeven”, lacht-ie. Collega Rick pakt een racebaan uit het speelgoedrek. Normaal zou dat direct naar het restafval gaan. ,,Daar kan een ander kindje nog makkelijk mee spelen.”
Circulair ambachtscentrum
,,Niet voor niets is de proef in samenwerking met alle kringloopwinkels in Meierijstad”, vertelt Monique van den Biggelaar, als beleidsmedewerker grondstoffen bij de gemeente Meierijstad ook aanwezig bij deze eerste echte draaidag. ,,Onze gemeente heeft sowieso een ‘circulair ambachtscentrum’, een samenwerking tussen partijen die iets met ‘afgedankte spullen’ doen: van milieustraat tot kringloopwinkel en van ambachtswerkplaats tot Repair Café’.”
,,Het duurzame aspect is belangrijk, maar maximale werkgelegenheid creëren voor de medewerkers van sociaal werkbedrijven WSD en IBN ook”, vindt wethouder Harry van Rooijen (Duurzaamheid). ,,Hoe minder er naar de verbrandingsoven gaat, hoe beter.” En als dit goed gaat, moet de burger het volgens hem uiteindelijk ook merken in de afvalbijdrage. Ook krijgt de proef bij succes eventueel navolging in de rest van Meierijstad.
Volgende week is er weer een draaidag. De komende dagen is weer even als ‘gewoon’ in de straat. Al vinden de mannen dat best jammer: ,,Wie weet wat voor mooie dingen er dan de container ingaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Al vijftig jaar drinkwater uit Son en Best; ‘Kwaliteit is zo goed dat eenvoudige reiniging genoeg is’
SON EN BREUGEL/BEST - Het productiebedrijf van Brabant Water op de grens van Son en Best bestaat 50 jaar. De locatie voorziet 24 dorpen in de regio van schoon drinkwater. In de komende jaren worden de 26 bronputten gedempt en vervangen. Pierre Segers (64) werkt er al 35 jaar. -
PREMIUMColumn tHans
Alle tennisclubs zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere
MARIAHEIDE - De ene tennisclub - in Mariaheide om precies te zijn - is de top van Nederland, mede dankzij elf padelbanen die zonder vergunning zijn aangelegd. De andere tennisclub - Eerde in dit geval - ging kopje onder, mede omdat het te lang duurde voordat ze een vergunning kregen voor de netjes aangevraagde padelbanen. En dat gebeurt allemaal binnen een en dezelfde gemeente Meierijstad. Leg dat maar eens uit aan de inwoners. -
Drugsdealer verstopt zich tevergeefs achter de bosjes bij politieachtervolging in Schijndel
SCHIJNDEL - De politie heeft vrijdagavond een drugsdealer in de kraag gevat. Hier ging een korte achtervolging te voet aan vooraf. Een 21-jarige man uit Den Bosch werd aangehouden.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
LEZERSBRIEVEN
Brieven | In Nuenen al ruim tien jaar ‘plezier’ van HOV-route | Ook op het platteland heerst zelfingenomenheid
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 28 januari in de krant verschenen. -
PREMIUM
Zorgen over bloedende groothandel Makro: ‘Het is een winkel van gisteren’
BEST - Vakbond FNV maakt zich zorgen over de Nederlandse tak van Makro, na het faillissement van de Belgische supermarkten en de overname van de Belgische groothandels door Sligro. De keten, met vestigingen in Best, Den Bosch en Breda, schrijft in Nederland al jarenlang rode cijfers.